Obilježavanje 27. maja, Dana Unsko-sanskog kantona (FOTO)

biscani.net

Predstavnici Vlade i Skupštine Unsko-sanskog kantona, danas u Bihaću, dostojanstveno su obilježili godišnjicu formiranja prvog federalnog kantona.
Delegacije Vlade i Skupštine, na čelu sa premijerom Huseinom Rošićem i predsjedavajućim Nijazom Hušićem, odali su počast braniteljima BiH te članovima bh delegacije, koju je predvodio Irfan Ljubijankić, ministar vanjskih poslova BiH, a čiji je helikopter oboren, dan kasnije, u reonu Slunjskih brda, po povratku iz Bihaćkog okruga.

– Bio je to maj, 1995. godine. Bjesnila je agresorska ofanziva. Možda jedna od najžešćih. U Bihaću, u zgradi nedaleko od ove u kojoj se nalazimo, održavala se konstituirajuća sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona. Unsko-sanski kanton bio je prvi federalni kanton. Takva je Krajina. U najtežem uvijek prvi, uvijek najbolji, uvijek najsrčaniji. Gdje bi drugi posustali Krajišnik neće. Takvi ljudi, kao sa onih klesanih stećaka, kazao je na svečanoj sjednici Skupštine premijer USK i poručio: Krajina je zapadna kapija Bosne. Krajina je bastion bosanstva i temeljnih vrijednosti na kojima naša domovina počiva. Čuvati Krajinu jednako je – čuvati Bosnu.

Nakon svečane sjednice Skupštine, u Muzeju AVNOJ-a, u Bihaću otvorena je izložba “Gospodin iz bosanske bašče” posvećena dr. Irfanu Ljubijankiću.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...