Boravak na slobodi osumnjičenog rezultirao stvarnom prijetnjom narušavanju javnog reda, saopćeno je iz Tužilaštva.

Kantonalni sud u Bihaću donio je rješenje kojim odbija prijedlog Tužilaštva za određivanje pritvora S.L. za pokušaj ubistva starije ženske osobe u Bosanskom Petrovcu koji se desio dana 31. oktobra.

Vijeće suda je uvažilo žalbu Tužilaštva i predmet vratilo postupajućem sudiji na ponovno odlučivanje.

Naime, Kantonalno tužilaštvo USK je 3. novembra podnijelo obrazložen prijedlog za određivanje mjere pritvora prema osumnjičenom S.L. smatrajući da postoji osnovana sumnja da je isti dana 31. oktobra, u večernjim satima, u Bosanskom Petrovcu pokušao ubiti stariju ženu.

Pustili ga na slobodu

– Konkretno Tužilaštvo je navelo da smatra da postoji opasnost da će boravkom na slobodi osumnjičeni uticati na svjedoke, da postoji opasnost da će osumnjičeni ponoviti odnosno dovršiti pokušano djelo, kao i da bi boravak na slobodi osumnjičenog rezultirao stvarnom prijetnjom narušavanju javnog reda – saopćeno je iz Tužilaštva.

Nakon održanog ročišta sudija za prethodni postupak je odbio prijedlog Tužilaštva i osumnjičenog pustio na slobodu.

Izražavajući svoje neslaganje s ovakvom odlukom Suda, Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je odmah po zaprimanju pisanog otpravka rješenja izjavilo žalbu Vijeću istog Suda koje je žalbu uvažilo, ukinulo rješenje sudije za prethodni postupak i predmet vratilo na ponovno odlučivanje.

Istraga se nastavlja

Odlučujući ponovno o prijedlogu Tužilaštva, sudija za prethodni postupak Kantonalnog suda u Bihaću uvažio je razloge Tužilaštva i donio rješenje kojim se osumnjičenom S.L. određuje jednomjesečni pritvor zbog postojanja opasnosti da će osumnjičeni ponoviti odnosno dovršiti pokušano krivično djelo, kao i opasnosti da bi boravak na slobodi osumnjičenog rezultirao stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda. Pritvor teče 9. novembra.

Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona nastavlja istragu u ovom predmetu.

(avaz.ba)