Danas je u Bihaću održan sastanak Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području USK, kojem su bili prisutni i predstavnici Grada Bihaća i UN organizacija koje provode aktivnosti u oblasti migracija IOM i UNHCR.

Nakon analize trenutne situacije na području USK, nakon nedavnog zatvaranja privremenog prihvatnog kampa u bivšoj tvornici „Miral“ u Velikoj Kladuši ukazano je da koordinacija aktivnosti u upravljanju migrantskom situacijom trenutno dobro funkcioniše. Ipak predstavnici Operativne grupe USK traže dodatno unaprijeđenje situacije u smislu poštovanja zaključaka sa tematske sjednice Skupštine USK od juna 2020. godine kojima se zahtijeva uređivanje pravila kretanja korisnika prihvatnih kampova, zbog očuvanja zdravstveno-epidemiološke i sigurnosne situacije, u smislu da se propiše i poštuje kućni red za migrante smještene u privremenim prihvatnim centrima na području Unsko-sanskog kantona, po uzoru na pravilnike o kućnom redu azilantskih centara.

Na sastanku je razmatran zahtjev Ministarstva sigurnosti BiH o određivanju dodatne lokacije, na području općine Velika Kladuša, a na koju bi bili izmješteno 55 kontejnera iz rasformiranog kampa „Miral“ i koji bi služili kao alternativni prihvatni smještaj kapaciteta do 300 osoba. Članovi Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području USK saglasni su da se nove lokacije za prihvat migranata neće otvarati bez prethodno urađenih procjena sigurnosne i zdravstveno-epidemiološke situacije niti bez saglasnosti lokalne zajednice i Skupštine Unsko-sanskog kantona. Također, kapacitet dva prihvatna kampa na području USK (Lipa i Borići) već osigurava smještaj za više od 1500 osoba sa zdravstvenom zaštitom, pravnom i svakom drugom vrstom pomoći za osobe u pokretu.

Za slučaj novog, masovnijeg priliva migranata na područje BiH, stava su članovi Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području USK, državno Ministarstvo sigurnosti treba pravovremeno odrediti alternativne lokacije za prihvat van područja Unsko-sanskog kantona, prvenstveno u dijelovima BiH koji su kroz nabavke opreme i sredstvima EU ojačane za upravljanje migracijama.

Predsjednik Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području USK
mr.sci. Mustafa Ružnić