Premijer USK Mustafa Ružnić, sa savjetnikom Nihadom Šušnjarom i ministar građenja prostornog uređenja i zaštite okoliša Adnan Alagić sa saradnicima održali su sastanak sa predstavnicima projekta ILDP (Integrirani lokalni razvoj) Aidom Laković-Hošo i Nasirom Nalićem.

Razgovaralo se o projektu ILDP-a i modelima za ispunjavanje obaveza koje je Unsko-sanski kanton preuzeo potpisivanjem Memorandumu između UNDP-a i Vlade USK iz 2015. godine.

Kanton bi trebao da imenuje novi KOR (Kantonalni odbor za razvoj i implementaciju strategije razvoja USK 2014-2020) jer, nažalost, zbog neispunjavanja preuzetih obaveza u prethodnim godinama USK je posljednjem mjestu u FBiH kada je u pitanju planiranje i upravljanje razvojem u FBiH. Trenutno osam kantona ima funkcionalne sisteme, te upravljaju razvojem, dok je jedino USK potpuno izvan ove priče.

Predstavnici ILDP-a, zajedničkog projekta Vlade Švicarske i UNDP-a, izrazili su podršku aktuelnoj Vladi USK u njenim nastojanjima da uspostavi sistem za planiranje i upravljanje razvojem u USK.

Premijer Ružnić dao je punu podršku ovom procesu te će u narednom periodu uspostaviti tijelo/odjeljenje koje će koordinirati procesom planiranja, razvoja, implementacije planiranog te upravljanjem kompletnim procesom na USK kako bi se u što kraćem periodu vratilo povjerenje UNDP-a odnosno ostalih predstavnika međunarodnih organizacija i diplomatskih predstavništava u BiH. Također, Unsko-sanski kanton će po prvi put imate predstavnika u Koordinacionom odboru za izradu Strategije razvoja USK za period 2021.-2027. godina.