Razvojna agencija USK je organizirala edukaciju na temu „Kako pokrenuti vlastiti biznis“ u Bihaću. Edukacija je održana u sklopu projekta “Lika and Pounje accessing resources” finansiranog iz federalnog granta State Department-a, Sjedinjenih Američkih Država. Cilj edukacije u Bihaću je bio potaknuti mlade osobe da pokrenu svoje obrte ili poduzeća (d.o.o.) radi smanjenja nezaposlenosti na spomenutom području.

Projekt na terenu implementiraju partneri iz pograničnog područja BiH i Hrvatske. Ciljevi projekta su promovirati regiju i privući investicije na prekogranično područje Hrvatske i BiH, tačnije općina južne Like i USK.

Prisutnima su prezentirali primjere dobre prakse prof.dr. Ivana Bilić sa Ekonomskog fakulteta u Splitu, Zamjenik gradonačelnice Općine Gračac, predjsednici privredne i obrtničke komore USK i prof.dr. Husein Muratović sa Ekonomskog fakulteta u Bihaću.

Zaključeno je da nedostaje poduzetnički duh u regiji, da sektor malog i srednjeg poduzetništva treba da pokreće razvoj regije, da nedostaje kvalitetnih projektnih prijedloga koji bi mogli biti financirani iz dostupnih fondova, te da je neophodno aktivnije uključivati lokalne aktere u proces ekonomskog razvoja.

http://www.rausk.ba/wp-content/uploads/2015/06/2.jpg