Održana javna rasprava o Nacrtu Odluke o osnivanju Turističke zajednice Grada Bihaća

biscani.net
U Salonu za vjenčanja Gradske uprave Bihać održana je završna javna rasprava o Nacrtu Odluke o osnivanju Turističke zajednice Grada Bihaća.

Raspravi su prisustvovali predstavnici Gradskog vijeća Bihać, NP UNA Bihać, Ministarstva privrede USK, Turističkog klastera UNA Bihać, Udruženja građana IPSIA BiH, Centar za održivi razvoj UNA, gradskih Službi i nekolicina zainteresiranih građana.

U toku rasprave prisutni su govorili o stanju u turizmu, turističkim djelatnostima i djelatnostima koje su usko vezane za ovu granu privrede, osvrnuvši se na značaj osnivanja turističke zajednice, kao organizacije koja će se biti lider u promociji i razvoj turizma na području Bihaća.

Istaknut je problem rada „na crno“, odnosno nelegalnih iznajmljivača, neizvršavanja obaveza po osnovu prijavljivanja gostiju, plaćanja boravišnih taksa i druge probleme koji već duži niz godina egzistiraju u ovoj oblasti, za koje smatraju da bi se mogli u većoj mjeri eliminisati samo redovnim inspekcijskim nadzorom.

Nedostatak redovnog inspekcijskog nadzora posljedično može imati direktan utjecaj na uspješnost u radu buduće Turističke zajednice Grada Bihaća, kojoj boravišne takse trebaju biti jedan od osnovnih prihoda za planiranje i razvoj turizma, kao i promotivne aktivnosti grada Bihaća. Zbog toga su prisutni predložili zaključak kojim se traži ispitivanje mogućnosti za spuštanjem nadležnosti inspekcijskog nadzora u oblasti turizma i ugostiteljstva sa kantonalnog na općinski/gradski nivo i u tom smislu pokrenu odgovarajuće aktivnosti.

Ostali Zaključci koji su doneseni u toku rasprave ticali su se formalnih i tehničkih ispravki u pojedinim odredbama Nacrta Odluke, koje će radno tijelo Gradskog vijeća ugraditi u tekst Odluke o osnivanju Turističke zajednice Grada Bihaća i u formi Prijedloga pripremiti za narednu sjednicu Gradskog vijeća Bihać.

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...