Održana manifestacija „Čuvajmo jedinstvo i slobodu ummeta“


U organizaciji Rijaseta IZ BiH, Muftijstva Bihać i Medžlisa IZ Bihać, večeras je u Domu kulture Bihać održana manifestacija koja je upriličena povodom rođenja Muhammeda, a.s. Ova manifestacija se u Turskoj obilježava u mjesecu aprilu, dok je muslimani u Bosni i Hercegovini tradicionalno kao Mevlud obilježavaju tokom mjeseca Rebiul-evela (po nastupu ovog mjeseca).

Značajna manifestacija

Nakon što je gost iz Turske Abdurahim Inal  proučio kur’ansko ašere, prisutnima se obratio Hasan  Atli, savjetnik za vjerska pitanja pri ambasadi Republike Turske, koji je rekao par riječi o Božijem poslaniku Muhammedu, a.s., i ljubavi koju vjernici osjećaju prema njemu.

Zatim je o Božijem Poslaniku, a.s., također par riječi kazao Nusret Abdibegović, direktor Uprave za vjerska pitanja Rijaset, koji je izrazio zahvalnost gostima iz Turske, ali i Muftijstvu i Medžlisu IZ Bihać na organizaciji ovako jedne značajne manifestacije.

„Jako sam sretan što sam čuo gospodina Atlija da ovako dobro govori bosanski jezik, a za one koji to ne znaju da spomenem i to da su njegovi korjeni iz Bihaća. Hvala mu što je prihvatio našu sugestiju i došao večeras ovdje da nam prisustvuje ovoj svečanosti i obrati nam se. Ima jedna bosanska mudrost da se čovjek Bogu nikada ne može nazahvaljivati, roditeljima i zavičaju nikada odužiti i molim gosp Atlija da prenese selame odgovornim ljudima u Turskoj Dijanetu i TIK-i da ovdje ima puno poslova za uraditi i da nam treba pomoć.“ kazao je Abdibegović.

umet2__gallery_large

Muhammed, a.s. je ujedinjavao ljude

Muftija Makić se zahvalio gostima iz Turske što su odabrali da baš večeras u Bihaću održe ovaj specijalni mevludski program.

„Ovo je za nas nešto novo i prilika da čujemo i vidimo kako to naša braća Turci obilježavaju mevlud i tako osjetimo barem dijelić mevludske atmosfere kakva je u Turskoj.“ rekao je muftija u svom obraćanju i zahvalivši se na kraju svima koji su svojim prisustvom uveličali ovu svečanost.

Nakon toga je prikazan kratki video film na temu jedinstva koji, kako je istakao Mr. Meho-ef. Šljivo voditelj večerašnjeg programa, želi poslati jedinstvenu poruku o značaju očuvanja jedinstva i slobode islamskog ummeta koju u Turskoj žele približiti onima koji ustrajavaju u raskolništvu i međumuslimanskim sukobima.

umet3__gallery_large

Nakon filma se prigodnim predavanjem obratio prof.dr. Huseyin Yilmaz, član visokog vjerskog vijeća Diyaneta (Islamske zajednice u Turskoj) i profesor na Fakultetu islamskih nauka, koji je govorio o jedinstvu ummeta kroz životopis Poslanika Muhammeda, a.s., koji se pojavio u vrijeme kada su arapska pelemena bila posvađana i zavađena, te da je on svojim radom i djelovanjem uspostavio jedinstvo i harmoniju na Arabijskom polutoku.

Na kraju su članovi hora Diyanet oduševili prisutne svojim izvođenjem ilahija i kasida.

F. Vojić / Cazin.NET0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...