U organizaciji hrvatskog časopisa Komunal, u saradnji sa Gradom Bihaćem i Tehničkim fakultetom, danas je u Bihaću održana medunarodna konferencija o komunalnom otpadu i komunalnoj infrastrukturi pod nazivom „Mogućnosti primjene evropskih smjernica u BiH”, koja je okupila stotinjak učesnika iz zemlje i regiona. Ovakve konferencije prethodno su već održane u Bruxellesu i Zagrebu, a kao i današnja, okupile su vodeće kompanije iz komunalne privrede, stručnjake iz tog sektora i predstavnike vlasti svih nivoa u Bosni i Hercegovini, te zemljama regije, kao i evropskih institucija.

Bila je to prilika da se rezimira stanje u ovom sektoru, poslovni trendovi i novine, te iznesu prijedlozi za poboljšanje stanja u budućem periodu.

„Vi znate da smo mi sada u prilici da moramo usaglasiti svoju legislativu sa EU, ovdje su i predstavnici Evropskog parlamenta i mi ćemo danas pokušati dati odgovor kakva je budućnost naši komunalnih poduzeb i inače infrastrukture u BiH u ovom periodu kada to moramo usaglasiti sa Evropskom unijom”, kazao je prof.dr. Atif Hodžić, dekan Tehničkog fakuIteta u Bihaću.

Evropska unija je donijela odredene pakete. Ovaj paket kružne ekonomije nalaže da se sirovine prerade i upotrijebe tamo gdje su nastale. To bi značilo da otpad više danas nije teret nije balast, nego otpad postaje važna sirovina”, dodaje Marijan Kavran, glavni urednik časopisa Komunal.

„ Jer dok mi raspravljamo gdje će biti lokacija, tehnologije napreduju pa se sad ispostavlja gotovo da i ne treba samo odlagalište, u onom smislu kao odlagališe nego da tu trebaju biti na neki način tvornice rješavanja otpada, gdje bi se iz otpada ono pozitivno gotovo 90 posto”, istakao je gradonačelenik Bihaća Emdžad Galijašević.

„Današnja ova konferencija će nam dati odgovore kako poboljšati u budućnosti samu komunalnu infrastrukturu, upravljanje otpadom, ovdje je niz eminentnih stručnjaka iz te oblasti tako da smatram da ćemo u budućnosti značajno poboljšati ovu oblast, dodao je ministar prostornog uredenja, gradenja i zaštite okoliša u Vladi USK-a Tahir Nuhić.

Bolja valorizacija potencijala komunalnog sektora u Bosni i Hercegovini te predstavljanje najboljih praksi susjednih zemalja kao i relevantnih sektorskih iskustava na EU razini jedan je od ciljeva današnje konferencije. 0 valorizaciji potencijala bilo je i riječi na susretu kod Gradonačelnika Emdžada Galijaševića, koji je upriličen uoči specijaliziranog sektorskog skupa komunalnom otpadu i komunalnoj infrastrukturi.

Tekst : RTV USK-a