U prostorijama Kantonalne i univerzitetske biblioteke održana je sjednica Aktiva bibliotekara osnovnih i srednjih škola Unsko-sanskog kantona, koja je okupila i predstavnike resornih kantonalnih institucija i predstavnike sindikata u obrazovanju kako bi analizirali problematiku u ovoj oblasti, dogovorili principe saradnje sa institucijama u oblasti obrazovanja te usaglasili stavove o pedagoškim standardima za bibliotekarsku djelatnost.

Na poziv Aktiva prisutnima se obratio i premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić koji je istaknuo da će kantonalna vlast poštovati stručne preporuke Aktiva kako bi se razvijala ova oblast i njegovala neposredno odgojna funkcija biblioteka kao ustanova od društvenog i kulturnog značaja.

Aktiv bibliotekara ukazuje da je Vlada USK prepoznala potrebu obnovljanja bibliotečkog fonda u bibliotekama te je u tu svrhu ove godine iz Budžeta izdvojeno 100 000 KM, prvi put od 1995. godine a aktivnosti ovog tijela bit će i dalje usmjerene na modalitete unaprijeđenja rada u ovoj oblasti.