Elvedin Džigum, Slavko Šobota, Šemsudin Dedić i Nermin Mahmutspahić se terete za zloupotrebu položaja i ovlaštenja, primanje dara, mita ili drugog oblika koristi.

U Općinskom sudu u Bihaću je, pred sutkinjom Jovankom Hrkić Sovilj, održano prvo ročište za izjašnjenje o krivnji četvorice policajaca iz Bosanskog Petrovca i Bihaća. Radi se o predmetu protiv policajaca Elvedina Džiguma i Slavka Šobota, te policijskih komandira Bihaća i Bosanskog Petrovca Šemsudina Dedića i Nermina Mahmutspahića, koji se terete za zloupotrebu položaja i ovlaštenja, primanje dara, mita ili drugog oblika koristi.

U ime Tužilaštva USK-a pristupila je Asima Busić Kurijaković, koja je potvrdila sastav optužnice koji nije u cijelosti čitan na ročištu.

Optuženi su se izjasnili da su sa optužnicom upoznati, osim u slučaju optuženog Slavka Šobota, odnosno njegovog advokata koji nije pristupio ročištu jer je, prema riječima Šobota, propušteno da se njegov advokat Nedim Seferović pozove na jučerašnje ročište, kao i to da njegovom advokatu nije dostavljena optužnica.

Većina advokata jučer nije pristupila jer je na godišnjim odmorima ili izvan zemlje. Od optuženih prisutan nije bio ni Nermin Mahmutspahić, kao ni njegov advokat Ines Midžić koji je zbog godišnjih odmora zatražio od suda odgađanje ročišta.

Jedini advokat odbrane koji je jučer bio prisutan jeste Adnan Čavkić, advokat optuženog Šemsudina Dedića.

Nakon što je sud utvrdio da su ipak ispunjene procesne pretpostavke, zatražili su od prisutnih optuženih da se izjasne o krivnji.

Prvooptuženi Elvedin Džigum, rođen u Drvaru sa mjestom boravka u Bosanskom Petrovcu, kazao je da se neće izjašnjavati bez prisustva advokata Hasana Veladžića, koji je već ranije, također zbog godišnjih odmora, tražio od suda da se ročište odgodi.

Zatim, optuženi Šemsudin Dedić, rođen u Bihaću, gdje i stanuje, oženjen i otac jednog djeteta, bivši komandir policijske stanice u Bihać, zatražio je ispravak u sudskom zapisniku, gdje se navode njegove generalije. Naime, Dedić koji ranije nije osuđivan i koji nema mrlje u karijeri, naglasio je da više nije zaposlenik MUP-a Unsko-sanskog kantona, odnosno da je u međuvremenu penzionisan.

Kada je u pitanju izjašnjavanje o optužnici Tužilaštva USK-a, Šemsudin Dedić je kazao da nije kriv.

Pored njega o krivnji se izjasnio i policajac Slavko Šobot, koji je pristupio bez branitelja jer nije na vrijeme bio obaviješten. Iako je mogao svoje izjašnjavanje odgoditi i on, ipak je smatrao da u ovoj fazi može nastupati i bez advokata te se izjasnio da se ne osjeća krivim.

Inače Slavko Šobot također nije ranije osuđivan i protiv njega se ne vodi nikakav drugi postupak. Šobot je najstariji među optuženim, ima 54 godine, otac je četvoro djece i srednjeg je imovnog stanja.

Novi sudija

Tokom jučerašnjeg ročišta za izjašnjavanje o krivnji, gdje su se samo dvojica od četvorice optuženih izjasnila, nije bilo primjedbe na sastav suda niti zahtjeva za izuzeće. Glavni pretres vodiće novi sudija, no prije toga moraće se održati i nastavak ovog prvog ročišta, gdje će nakon povratka advokata sa godišnjih odmora preostala dvojica optuženih Elvedin Džigum i Nermin Mahmutspahić iznijeti stav o optužnici. Datum tog ročišta jučer nije utvrđen, a advokat Adnan Čavkić tražio je da se u zapisnik unese njihov zahtjev da se na to ročište ne pozivaju s obzirom na to da su se o krivnji izjasnili jučer.

Na izlazu iz Općinskog suda optuženi nisu htjeli dati izjave, iako su izrekli primjedbe Oslobođenju zbog ranijih izvještavanja o aferi. Na odgovor da smo navodili samo ono što su nam iz Tužilaštva javno saopćavali, te da želimo čuti i prenijeti i njihovu stranu priče, prisutni advokat Adnan Čavkić nam je kazao da u ovoj fazi ne žele izlaziti u javnost sa detaljima odbrane, te da ubuduće informacije o optuženim tražimo preko njihovih advokata piše Oslobođenje.

(Fahrudin Bender / Oslobodjenje.ba)