SNAŽNO nevrijeme zahvatilo je sinoć kontinentalni dio zemlje. Najteže je pogođen krajnji istok države. U Bošnjacima je bila tuča veličine teniske loptice. Krovovi i pročelja kuća su oštećeni, puni su rupa, mnogi automobili su razbijeni, plastenici uništeni, a na usjevima je šteta stopostotna.

“Katastrofa. Prvo je u 19.30 počeo padati led veličine teniske loptice, bez kiše, s jakim vjetrom. Mrak je ubrzo pao, struje nema. Imali smo čak i požar na električnim instalacijama na jednoj kući. Vatrogasci su to uspješno sanirali. Najgore je što se ne očekuje kiša, krovovi su otvoreni”, rekao je načelnik općine Andrija Juzbašić.

“Od 5 ujutro sam na nogama. Katastrofa. Razmjeri štete su golemi. Nema kuće, fasade koja nije dobila. Padao je led veličine teniske loptice pola sata. U 7 sati stiže delegacija župana. Zvali su i premijer, potpredsjednik vlade, ministrica Vučković”, rekao je jutros za HRT.

Dodao je da su sinoć imali i mali požar na instalacijama, ali uspjeli su ga brzo ugasiti.

“Struje ima samo u centru mjesta. Najgore je što još uvijek pada kiša. Nadamo se da će stati, prema prognozi, trebala bi stati oko 10 sati”, kaže.

Sve je uništeno

“Što se tiče poljoprivrednih šteta, sve je stopostotno uništeno, a usjevi su bili divni. Sreća da su ječam i žito ovršeni na vrijeme. Ovo je stvarno katastrofa”, poručio je Juzbašić.

“Lani smo imali orkanski vjetar, ovo područje je zahvatila i poplava… Borimo se, sanirat ćemo kao i uvijek dosad svojim snagama i uz pomoć ljudi”, naglasio je načelnik dodajući da će prioritet biti popravak krovova na kućama starijih stanovnika.

“Vidjeli smo kroz prozor led veličine jajeta, trajalo je možda 20 – 30 minuta. Kad smo izašli, imali smo što vidjeti, auti porazbijani, krovova nema. Gore je nego prošle godine u srpnju. Ne znam kako ćemo sanirati štetu, košta to sve”, rekao je jedan stanovnik Bošnjaka.

Stradale su obiteljske kuće, pročelja, krovovi, plastenici, vrtovi, poljoprivredna kultura. Iznosi štete još se ne znaju, ali je sigurno da će biti veliki.

Krovovi, ulice i automobili u Županji zasuti su ledotučom. Stanovnici kažu da se to sada već događa iz godine u godinu.

“Sve nam je uništeno, automobili su nam uništeni, voćnjak nam je uništen, njive su nam uništene, bašče su nam uništene. Ne znam što bih rekla više, ovo više nema smisla, hoće li nam netko pomoći, tko će ovu štetu moći namiriti, kako ćemo mi živjeti”, kaže Vesna Gurov iz Županje.

(index.hr)