U Bihaću je organizovana info sesija o javnom pozivu za mjeru podrške investicijama u prerađivačke kapacitete i marketing poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

– Objavljen u okviru projekta EU4AGRI, koji finansira Evropska unija, ovaj javni poziv implementiraju UNDP i Češka razvojna agencija, a vrijedan je 3,2 miliona KM namijenjenih za podršku investicijama u preradu i marketing poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, kazao je Sulejman Kulenović, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi USK.

Na javni poziv se mogu prijaviti obrti, preduzetnici, zadruge i preduzeća, mikro, mala i srednja preduzeća, te svi projekti koji se odnose na proizvodnju proizvoda za ljudsku prehranu a u sklopu sektora: prerade voća, prerade gljiva, ljekobilja, začinskog bilja, vinarstva i prerade maslina, prerade povrća, prerade mlijeka, prerade meda, prerade mesa, prerade jaja, prerade i konzerviranje riba i prerade žitarica.

Sredstva podrške po jednoj prijavi mogu iznositi od 30.000 KM do 350.000 KM za financiranje prihvatljivih troškova, pojašnjeno je na prezentaciji.