Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona organiziralo je danas prijem za medijske radnike povodom obilježavanja 3. maja – Svjetskog dana slobode medija. Prijemu su uz brojne rukovodioce i novinare medijskih kuća iz ovog dijela Bosne i Hercegovine, prisustvovali i predstavnici kantonalne zakonodavne i izvršne vlasti.

“Datum kojem moramo posvetiti posebnu pažnju i upravo smo zato kao resorno ministarstvo i organizirali ovaj događaj, kako bismo svi skupa poslali, ali i čuli poruku o bitnosti slobode medija, te promoviranju ovog datuma. Naš je cilj da damo maksimalnu podršku medijima i neovisnom izvještavanju, a ovo je na neki način demokratska osnova”, izjavio je ministar obrazovanja USK Edvin Alijanović.

Istaknuta je važnost i težina ove profesije, neophodnost postojanja korektiva vlasti, očuvanja nezavisnosti i dostojanstva medija, ali i profesionalnog izvještavanja.

“Čini mi se da nikada nije bilo lakše dobiti ili uzeti naziv novinara, a nikada teže biti pravi, profesionalni i odgovorni novinar. Nažalost, danas je mnogo onih koji se predstavljaju kao novinari, iznose neistine i neprovjerene informacije, krnje ugled svih onih koji časno i dostojanstveno rade ovaj posao. Teško nam je u takvim uslovima osigurati prvenstveno podršku građana, koji jedini mogu dati pravu ocjenu onog što radimo. Također, neophodno nam je partnerstvo i razumijevanje vlasti u Unsko-sanskom kantonu, jer mi smo samo njihov korektiv i to uvijek moramo biti”, kazala je dugogodišnja novinarka i direktorica Radija Unsko-sanskog kantona Gorica Bukić.

S tim se složio i kantonalni premijer Mustafa Ružnić, naglasivši kako je profesionalno, provjereno i istinito izvještavanje vrlo važan segment cjelokupnog društvenog života.

“Iskreno poštovanje za sve profesionalce – novinare, suvišno je uopšte da govorim o njihovoj ulozi, važnosti ove profesije.. Svima i svugdje treba pravi korektiv kada je u pitanju profesionalno novinarsko izvještavanje, kao i bezuslovna podrška zakonodavne i izvršne vlasti”, dodao je premijer Ružnić.

Prigodno obilježavanje Svjetskog dana slobode medija nastavlja se sutrašnjom dijaloškom konferencijom.