Školska 2021/22. u Unsko-sanskom kantonu počinje u ponedjeljak, 6. septembra. Još se ne zna prema kojem će se modelu nastava odvijati, ali u Ministarstvu obrazovanja kažu, mi smo spremni za svaku opciju, ali konačnu riječ dat će Krizni štab.

Ministarstvo obrazovanja Unsko-sanskog kantona planira i priprema se za svakodnevno i redovno odvijanje nastave uz trajanje časa od 45 minuta.

“Iz razloga sto su određeni pokazatelji da odgojno-obrazovni proces u Unsko-sanskom kantonu ovim kombinovanim metodom trpi. Shodno tome naša intencija je da obzirom na odgojno-obrazovni proces da kreće redovnim putem uz svakodnevno praćenje epidemiološke situacije”, naveo je Almin Hopovac, ministar obrazovanja USK.

A već desetak dana u školama se intenzivno radi da bi školarce dočekali spremni, bez obzira na to kako će se nastava odvijati.

“Danas su se i nastavnici radili na radnim mjestima, a pomoćno osoblje i direktor već deset dana i aktivno radimo na pripremi. S obzirom da OŠ Harmani II već petu godinu bilježi odličan upis prvačića u centralnoj školi smo upisali 98 učenika i nemamo nikakav program posebni, spremni smo za redovnu nastavu”, rekao je Amir Fajić, direktor OŠ “Harmani II”.

Zbog iseljavanja stanovništva svake se godine bilježi manji broj upisanih učenika. U odnosu na 2019. godinu ove je godine upisano manje gotovo 1700 učenika.

“Osjeti se, normalno da se osjeti i kod nas imamo povećan broj odlazaka, pogotovo nakon što se smirila pandemija. Odlaze čitave porodice. U prosjeku 15 učenika godišnje u našoj školi”, dodaje Fajić.

Situacija je još teža u manjim naseljima i područnim školama što se svakako odražava na potrebu za nastavnim kadrom. Već godinama na listama nastavničkog tehnološkog viška je stotine nastavnika, među kojima su najbrojniji nastavnici razredne nastave.

“Nastavnici razredne nastave će proći obuku kroz CRIP i organizaciji Pedagoškog zavoda i Ministarstva i steći certtirkate da mogu obavljati poslove asistenta u nastavi, da rade sa djecom sa posebnim potrebama i mi ćemo to ove godine prilično amortizovati”, istakao je Almin Hopovac, ministar obrazovanja USK.

U toku je procedura nabavke besplatnih udžbenika za učenike nižih razreda osnovnih škola za šta je Vlada USK-a izdvojila 345.000 KM.

“Ministarstvo osiguralo sredstva za nabavku besplatnih udžbenika za učenike od prvog do četvrtog razreda. Javna nabavka je u toku i privodi se kraju i nadam se da ćemo završiti da sa početkom nastave udžbenici budu na stolu”, dodao je Hopovac.

Federalno ministarstvo obrazovanja osiguralo je besplatne udžbenike za učenike šestih razreda iz socijalno ugroženih porodica.

(Federalna.ba)