Osuđeni pa pobjegli: Na vrhu liste i jedan Krajišnik! (FOTO)

klix.ba

Slobodanka Tošić koja je osuđena na dvije i po godine zatvora zbog učešća u organiziranoj kriminalnoj grupi u predmetu “Lutka”, početkom septembra prošle godine je pobjegla iz kućnog pritvora. Iz Ministarstva pravde BiH je potvrđeno da je locirana u Srbiji, ali još uvijek nije sigurno da li će biti izručena BiH.

Za Slobodankom Tošić je raspisana Interpolova potjernica, a iako je od bijega prošlo više od osam mjeseca, nije sigurno da li će biti izručena BiH na izdržavanje kazne jer još uvijek nije utvrđeno da li bi to bilo u skladu sa Ugovorom o izručenju između BiH i Srbije.

Mjesecima je u bjekstvu i Ramo Brkić, bivši komesar policije Unsko-sanskog kantona, koji je 27. februara prošle godine pobjegao iz BiH, a koji je pravosnažno osuđen na 11 godina zatvora zbog organizovanog kriminala.

Ministarstvo pravde BiH nema informacije o Rami Brkiću niti gdje se on tačno nalazi. Za Brkićem je u maju prošle godine raspisana crvena Interpolova potjernica, ali Biro za saradnju s Interpolom pri Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH još uvijek nema informacije o tome gdje se bivši komesar nalazi.

“Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH u saradnji sa drugim agencijama za provođenje zakona i zemljama članicama Interpola, intenzivno radi na prikupljanju informacija u cilju lociranja traženih osoba, njihovog lišavanja slobode i izručenja u Bosnu i Hercegovinu”, kazali su nam u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Tošić i Brkić nisu jedini koji su iskoristili dvojno državljanstvo bježeći od zakona, prije njih to su učinili Novak Đukić koji je osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina, Ante Jelavić kojeg se tereti za napad na ustavni poredak i zloupotrebu položaja prilikom uspostavljanja tzv. hrvatske samouprave u BiH, Zlatan Mijo Jelić, optuženi za zločin počinjen nad bošnjačkim civilima u Mostaru te Oliver Knezović, osumnjičeni za ubistvo navijača FK Sarajevo Vedrana Puljića.0

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...