Alternativna krivična sankcija kojom se osuđenicima određuje društveno koristan rad umjesto zatvorske kazne uspješno je implementirana i u prošloj godini, te je na području USK primijenjena u ukupno 75 slučajeva, a u tekućoj godini u 15 navrata.

Ovo je potvrdio Dragan Polimanac, pomoćnik ministra za pravosuđe i upravu u Vladi USK.

Prema njegovim riječima, godinama se pokazalo kako ova praksa ima višestruko pozitivne efekte, nakon što je na području Unsko-sanskog kantona njena primjena zaživjela još 2011. godine.

“Od tada pa do danas, ova sankcija je primijenjena u više od 530 slučajeva, po čemu je naš kanton prvi u Federaciji BiH. U najvećem broju slučajeva pokazalo se kako je ona polučila željeni vaspitni efekat”, istakao je Polimanac za “Nezavisne novine”.

On je naveo da su osuđenici koji obavljaju društveno koristan rad izloženi pogledima i sudu javnosti i pokazalo se kako to kod njih proizvodi željeni vaspitni efekat.

“Osim toga, na ovakav način se ostvaruju znatne finansijske uštede s obzirom na to da jedan dan koji osuđenici provedu u zatvoru državu košta u prosjeku oko 100 maraka”, kaže Polimanac.

Dodaje kako se ovakva krivična sankcija izriče uzimajući u obzir težinu krivičnog djela i njome se omogućuje da lica koja su za učinjena krivična djela osuđena na kaznu zatvora do jedne godine zamijene izdržavanje kazne zatvora radom na slobodi.

Kada je riječ o strukturi krivičnih djela za koja su izrečena ovakve presude, u najvećem broju slučajeva se radi o krađama, proizvodnji i trgovini narkoticima, nasilničkom ponašanju, te sličnim djelima.

Ministarstvo pravosuđa USK ima sklopljene ugovore s ukupno 18 poslovnih subjekata u kojima osuđenici mogu odraditi svoju kaznu i mahom se radi o lokalnim komunalnim preduzećima, zdravstvenim, socijalnim i drugim ustanovama, gdje oni mahom obavljaju fizičke poslove.

“Poslodavac kod kojeg osuđenici izvršavaju pomenutu sankciju ima samo jednu obavezu prema njima, a to je da ih osigura od eventualne povrede na radu”, kaže Polimanac.

(Nezavisne.com)