Kurir.rs

Gdje je dvogodišnja Danka Ilić? To svi kolektivno pitamo od utorka kada je devojčica nestala, a njena majka je prijavila nestanak u 13:45 sati.

Cijela javnost je uzbunjena, prvi put je aktiviran sistem “Pronađi me”, stotine policajaca su stigle u Banjsko polje, desetine novinara izvještavaju, ali čak ni nakon više od 50 sati neprekidne potrage nema traga djetetu.

U međuvremenu su ispitani poznanici, susjedi i roditelji. Otac je prošao poligrafski test, majka je odbila poligraf jer je trudna, a njen telefon je poslan na forenzičku analizu. Slučaj je zastrašujući, a kako vrijeme prolazi i kako stižu različite informacije, postaje sve misteriozniji.

Gosti emisije “Usijanje” koji su detaljno analizirali ovu temu bili su Slavica Radovanović, umirovljena pukovnica MUP-a i narodna zastupnica Narodnog pokreta Srbije Rajko Nedić, glavna urednica Kurira dr. Ana Budak i advokat.

Nedić je podijelio informacije o rupama blizu kuće i o tome kako su vatrogasne ekipe krenule u te kanale u potrazi za tragovima nestale Danke:

  • Čuli smo i vidjeli da su prošla vatrogasna i nova policijska vozila pod rotacijom. U osnovi, cijeli taj teren se pretražuje bagerima. Naime, pronađena je rupa na imanju, to su neki kanali koji su dugački oko 10 kilometara i koji su povezani s lokalnim rudnikom. Kada je otkrivena jedna od tih rupa, stigli su vatrogasci koji su se tamo spuštali. Dakle, tuda se voda dovodi ili odvodi do tog rudnika, tu je čitav splet podzemnih tunela. Ima više takvih šahtova koji idu ispod zemlje. Zato su došle nove jedinice i ekipe vatrogasaca koje će pokušati uz pomoć kamera i reflektora sići dolje i vidjeti da djevojčica možda nije upala tu. Tu je bila kao šuma, dosta otpada i kada su to bageri razgrnuli, otkriven je taj tunel. Došli su do zaključka da je tu jedan od tih spusta za kanal dug 10 kilometara.

Budak je komentirala činjenicu da su roditelji drugi dan u policiji, pušteni su, pa vraćeni, potom zadržani:

  • Nije uobičajeno da idete dva puta, ali nije ni nezakonito. U ovako kompliciranim slučajevima može se reći da je ovo dobar korak jer pokazuje da policija, odnosno javni tužitelj koji rukovodi postupkom, ima ideju i smjer u kojem smjeru istraga mora ići. Ono što je važno istaknuti je da ne bi trebalo prejudicirati nekakvu krivicu roditelja zbog činjenice da su dvaput išli u policiju jer je to dopušteno.

Nedić je spomenuo naslovnu stranicu Kurira, pa je otkrio:

  • Bavimo se ključnim pitanjima koja su se pojavila u međuvremenu. Prvo pitanje je da li je čudno da je majka nakon mnogo godina došla u selo i dovela djecu da se igraju. Objasnit ću, u prvobitnim informacijama imali smo da ta kuća pripada ocu Danke i da su oni dolazili tamo povremeno. S obzirom na to da je ovih dana bilo lijepo vrijeme, oni su htjeli iskoristiti tu vikendicu, pa je majka došla sa sinom i kćerkom Dankom. Međutim, ispostavilo se da je taj dan bilo loše vrijeme, da je kuća bila zaključana. Majka je ušla unutra kako bi dala vodu sinu i u tom trenutku je Danka nestala, to smo čuli. Ispostavilo se da je ključ bio unutra i da je majka iz tog bijelog Forda davala vodu sinu. Majka je parkirala auto iza kuće, iako je bilo mjesta ispred, pa je sumnjivo jer djeluje kao da je nešto htjela sakriti.

Cijeli tekst pročitajte na Kuriru klikom OVDJE!