Gradska galerija Bihać Vas poziva na otvorenje izložbe „Estetizacija nasilja i njegova rodna dimenzija“ autorice Semine Jusić koje će se održati u četvrtak 4. aprila 2019. godine u 19:30 sati.

Ciklus radova Semine Jusić „Estetizacija nasilja i njegova rodna dimenzija“ se bavi istraživanjem predstave nasilja u medijima i impliciranja rodno zasnovanog nasilja u društvu. Čini ga serija portreta slikanih na tekstilnim plahtama od kojih su neke industrijski ukrašene cvijetnim ornamentima. Autorica se vodila ispovijestima žena koje navode kroz šta su prolazile u periodu zlostavljanja, a htjela je prikazati traumu i bol kroz koju žrtva prolazi.

Iz kojeg razloga bira ovakav nosioc za slike Semina kaže: „Uspostavljam sklad između portreta i podloge (cvijetnih plahti) vodeći se geštalt konceptom da svaki od njih ima svoje posebne strukturalne odnose, ali i te dve strukture su u međusobnom odnosu i mogu da utiču jedna na drugu. Figura se ne može opaziti bez njene podloge, kao što ni podloga ne može perceptualno postojati ukoliko na sebi nema neku figuru.”

Portreti su rađeni spontanim slikanjem bez dodatnih korekcija, likovnim sredstvima (linija, boja,površina, oblik…) Semina ispisuje viđenje psihičkog stanja zlostavljane osobe. Empatija ima značajnu ulogu u načinu prikazivanja i shvatanja ove vrste teme. Interpretacija radova je osmišljena kao instalacija u prostoru, instalacija koja će potaći gledaoca da se poveže sa temom i ženskim licima prikazanim na platnima.

Semina Jusić je završila Umjetničku školu u Bihaću 2011. godine, Akademiju likovnih umjetnosti Sarajevo, nastavnički smjer, završila je 2015. godine, a master studij na nastavničkom smjeru je završila na istoj akademiji 2018. godine.

Izložbe:
Kolektivna izložba srednje Umjetničke škole, Gradska galerija, Bihać (2008, 2009, 2010, 2011)
Kolektivna izložba fotografija, Izložbeni salon Muzeja USK-a, Bihać (2010)
Kolektivna izložba, Likovna kolonija „Krušnica“, Bosanska Krupa (2010)
Kolektivna izložba, Likovna kolonija „Krušnica“, Bosanska Krupa (2012)
Kolektivna izložba studenata, Akademije likovnih umjetnosti, Sarajevo (2012)
Kolektivna izložba studenata, Akademije likovnih umjetnosti, Sarajevo (2013)
Kolektivna izložba studenata, Akademije likovnih umjetnosti, Sarajevo (2014)
Kolektivna izložba „Univerzitetski decembarski dani“ Rektrorat Univerziteta u Sarajevu, Sarajevo (2014)
Kolektivna izložba studenata, Akademije likovnih umjetnosti, Sarajevo (2015)
Samostalna izložba “Eksperiment u crtežu i slici”, Bosanska Otoka (2015)
Samostalna izložba “Nasilje nad ženama”, galerija Akademije likovnih umjetnosti, Sarajevo (2015)
Kolektivna izložba „Univerzitetski decembarski dani“, galerija Akademije likovnih umjetnosti, Sarajevo (2017)
Samostalna izložba „Estetizacija nasilja i njegova rodna dimenzija“, galerija Akademije likovnih umjetnosti, Sarajevo (2018)