Prirodne ljepote Nacionalnog parka privlače pored turista, i brojne umjetnike i privrednike. Ova godina za park je bila rekordna, a do danas je ostvareno preko 45.000 posjeta. U narednoj godini u planu je održavanje ovog kvaliteta infrastrukture, ali i njen razvoj u skladu sa mogućnostima.

Rijeka Una i njeni slapovi oduvijek su privlačili ljubitelje prirode, ali i umjetnike. Tako su i mnogi spotovi snimani, uz njene obale i u njenoj smaragdnoj i hladnoj vodi. Ne samo za domaće umjetnike, već i one iz inozemstva. U Nacionalnom parku Una snimljen je i reklamni spot jednog poznatog automobilskog proizvođača.

„Ta saradnja već je možemo reći i arhivska, s obzirom da je spot sniman prije dvije i po godine i suradnja je potakla kroz kontakt Uprave Nacionalnog parka sa predstavnicima produkcijske kuće, gdje su oni bili zainteresirani za prirodne ljepote u Nacionalnom parku za snimanje segmenata za spot za jednu automobilsku kuću“, kazao nam je Amarildo Mulić, direktor Nacionalnog parka Una.

Mulić dodaje da se već duže vremena taj spot prikazuje u zemljama zapadne Evrope, te da je u nekoliko navrata promoviran na web i facebook stranici Parka. Po njegovim riječima, to je samo jedan segment u brendiranju Nacionalnog parka Una. Sve to doprinosi jačanju svijesti o turizmu i njegovom privrednom, sociološkom, kulturnom i političkom značaju. Turizam predstavlja sve značajniji izvor prihoda i u Unsko-sanskom kantonu, što dokazuje povećan broj posjetilaca najmlađeg nacionalnog parka u Federaciji Bosne i Hercegovine za oko 35 posto u odnosu na prošlu godinu. Mulić ističe da je ovo rekordna godina, jer je do danas ostvareno preko 45.000 posjeta sa plaćenom uslugom u parku.

„Sad dolazimo u situaciju pripreme programa akcionog plana za iduću godinu. Fokus će biti, ono će biti u zavisnosti od podrške od strane osnivača. Nadamo se da će ako neće biti jača podrška, da će ona biti na nivou na kojem je bila proteklih godina. Imaćemo fokus na više segmenata, prvenstveno da održimo ovaj kvalitet infratsrukture i da u skladu sa našim mogućnostima naravno i razvijamo infrastrukturu u području Nacionalnog parka“, dodao je Mulić. Tako će se, po njegovim riječima, nastaviti sa postavljanjem signalizacije, putokaza i edukativnih tabli, zatim kreiranjem novih poučnih tabli, kao i izgradnjom biciklističkih i pješakih staza. Poseban akcenat biće stavljen na poribljavanje autohtonim vrstama ribe, potočna pastrmka i lipljen, u području Nacionalnog parka.

/Rtvusk