Nakon što je nepoznati egzekutor 5. januara brutalno likvidirao Darko Geislera (43) iz Pančeva pripadnika “škaljarskog klana” u Sao Paolu u Brazilu pred suprugom i četvorogodišnjim sinom prema statistici on je samo još jedan žrtva klanova koja je ubijena u ilegali!

Podsetimo, zločin se dogodio 5. januara oko 19.25 u naselju Embare u Santosu u Brazilu kada je sa suprugom i sinom došao sa vožnje biciklom. Egzekutor ga je kako se vidi na sigurnosnim kamerama čekao u belom automobilu, a kada je “škaljarac” došao i pokušao da uđe u svoje dvorište, dotrčao i ispalio kišu metaka u njega dok je bio pored bicikla. Žrtva je pala na pod, a napadač je pobegao.

srbin likvidiran naočigled porodice
SRBIN LIKVIDIRAN NAOČIGLED PORODICEFOTO: SCREENSHOT

Ubijeni Srbin je 10 godina bio na Interpolovoj poternici, a kriminolog za Kurir objašnjava kako begunci uspevaju da toliko dugo žive u ilegali i ispod radara! Ratomir Antonović objašnjava da mafijaši često, bežeći od pravde, ali i od suparničkih klanova, menjaju fizički izgled, uzimaju lažni identitet i pokušavaju da počnu potpuno novi život u nekoj drugoj zemlji.

Uvek postoji bojazan da će biti otkriveni i žive sa “glavom u torbi”. Statistika je do sada pokazala da ih pre nađu suparnici nego organi reda, jer od mafijaške organizacije nijedan čovek ne može da pobegne – rekao je Antonović:

Iako begunac podredi sve svom novom životu u ilegali i uradi sve po nekim pravilima – menja fizički izgled, uzima lažni identitet, bira legalno zanimanje i u svom okruženju se ponaša kao miran, porodičan čovek, koji ne skreće pažnju na sebe, na kraju biva pronađen.

likvidaciju snimile nadzorne kamere
LIKVIDACIJU SNIMILE NADZORNE KAMEREFOTO: SCREENSHOT

Naš sagovornik objašnjava i da sve ono što radi kriminalac u bekstvu izeuzetno košta.

– Kada se neko krije on menja sve iz korena, pa samim tim košta i ta promena njegovog izgleda, često se podvrgnu plastičnim operacijama koje koštaju i po nekoliko desetina hiljada evra. I lažni dokumenti su skupi, ali ono što je najskuplje jeste taj stil života u ilegali – kaže kriminolog i dodaje:

– Mafijaši pretežno odlaze u zemlje u kojima imaju svoje saradnike, a tu je svakako neprikosnovena Južna Amerika. Od svojih saradnika iz tih zemalja traže pomoć, koju i dobijaju.

Kako smo ranije preneli, ubijeni se nekada prezivao Nedeljković i za njim je Crna Gora pre 10 godina raspisala međunarodnu poternicu zbog sumnje da je 25. decembra 2014. ispred ulaza u zatvor Spuž u Podgorici ubio Andriju Mrdaka,prijatelja ubijenog vođe barskog klana Amira Muše Osmanagića. Ime ubijenog Geislera, prema operativnim podacima policije, dovodio se u vezu i sa likvidacijom Vidaka Vorotovića 2012.

andrija mrdak ubijen ispred spuškog zatvora
ANDRIJA MRDAK UBIJEN ISPRED SPUŠKOG ZATVORAFOTO: PRINTSCREEN/YOUTUBE/RUDAR 7

Prave greške

Izdaja i susreti s porodicom

Kriminolog Ratomir Antonović objašnjava i kako lica s poternice bivaju pronađena. Kako objašnjava, često je u pitanju izdaja od strane saradnika, i to istih onih koji im pomažu u skrivanju.

Tu je sve stvar posla, novca i nema emocija. Ako njegovi suparnici tim istim ljudima ponude novac za bilo kakvu informaciju o njemu i daju novac oni će ga izdati. To je pretežno taj začarani krug i tako najčešće dolazi do otkrivanja identiteta i lokacije mafijaša koji je u ilegali – kaže on i dodaje:

kriminolog ratomir antonović
KRIMINOLOG RATOMIR ANTONOVIĆFOTO: KURIR TV

– Još jedna stvar gde kriminalci u bekstvu greše jeste ta da oni svoje poslove nastavljaju i neretko bivaju izdani i od svojih jataka, ili urade neki pogrešan korak u komunikaciji ili susretu. Takođe, kriminalci greše jer su njihove porodice u njihovoj blizini ili komuniciraju, a egzekutori prate svakoga i njih i to je još jedan način otkrivanja.

Atina, Istanbul, Krf

“Škaljarci” nisu mogli da se sakriju od smrti

Rat do istrebljenja između kotorskih klanova odneo je mnogo žrtava, a škaljarski klan je u poslednjih nekoliko godina dodatno oslabljen jer su im ubijeni vođa i visokorangirani članovi. Mnogi od njih likvidirani su dok su se skrivali u inostranstvu, baš kao i Darko Geisler. Tako su 19. januara 2020. ubijeni Igor Dedović i Stevan Stamatović u Atini.

stamatović i dedović uilegali promenili lični opis
STAMATOVIĆ I DEDOVIĆ UILEGALI PROMENILI LIČNI OPISFOTO: PRIVATNA ARHIVA, PRINTSCREEN

– Utvrđeno je da su Dedović i Stamatović stigli u Atinu 2018. koristeći hrvatske pasoše sa tuđim imenima. Dedović je godinama putovao Evropom koristeći imena Dragan Popović i Dušan Stanić – podseća izvor:

– Nisu imali ni stalno prebivalište, iako su duže od godinu dana živeli u Atini. Iznajmljivali su kuće i stanove preko interneta. Njihov život bio je strogo prilagođen tome da ne izazivaju pažnju. Menjali su i izgled. Međutim, u restoran u kom su ubijeni dolazili su bar dva puta nedeljno, uvek su sedeli za istim stolom.

alan kožar i damir hadžić kod sebe imali lažna dokumenta
ALAN KOŽAR I DAMIR HADŽIĆ KOD SEBE IMALI LAŽNA DOKUMENTAFOTO: MUP RS

Nekoliko meseci kasnije, na grčkom ostrvu Krf, ubijena su još dvojcia “škaljaraca”, koja su se u toj zemlji skrivala. Alan Kožar i Damir Hadžić izrešetani su ispred vile koju su iznajmili.

turci objavili dve fotografije na kojima se vidi da je vukotić uradio niz plastičnih operacija
TURCI OBJAVILI DVE FOTOGRAFIJE NA KOJIMA SE VIDI DA JE VUKOTIĆ URADIO NIZ PLASTIČNIH OPERACIJAFOTO: MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA TURSKE

I šef škaljarskog klana, Jovan Vukotić, koji je ubijen 2022. u Istanbulu, imao je nekoliko plastičnih operacija, a promenio je i identitet, u Turskoj se zvao Predrag Popović i predstavljao se kao agent za nekretnine.

Kako se skrivaju begunci

x menjaju identitet

x menjaju izgled

x imaju podršku saradnika

x biraju legalna zanimanja

x žive povučeno i porodično