Na snimci koji je u Beču napravio Srbin koji živi i radi u austrijskom glavnom gradu, a na kojoj se vidi djevojčica za koju se sumnja da je nestala Danka Ilić (2), vide se i dvije žene koje su bile u njenoj pratnji. Austrijska policija pokrenula je istragu, pa se osim za djevojčicom traga i za ženama sa snimke za koje se sumnja da su državljanke Rumunjske.

Naime, srpska policija je u noći između subote i nedjelje dobila mail iz Beča u kojem srpski državljanin navodi da je vidio djevojčicu koja podsjeća na nestalu Danku i opisuje scenu kojoj je svjedočio.

image

Djevojčica za koju se sumnja da bi mogla biti Danka Ilić viđena je u društvu dvije žene koje su pričale na rumunjskom

MUP Srbije

– Oko 20 sati sam izišao iz metroa i ugledao dijete koje se želi otrgnuti i viče. Prvo sam promatrao, a zatim sam počeo snimati. Sve se događalo na jednoj tramvajskoj stanici. S djevojčicom su bile dvije žene koje su međusobno pričale na rumunjskom. Dozivale su je nekim imenom, nisam razumio kojim, ali se djevojčica uopće nije odazivala, naveo je Srbin iz Beča koji je tada policiji u Beogradu poslao i snimku djeteta.

Odmah je uspostavljena suradnja austrijske i srpske policije.

Na snimci se vidi djevojčica Dankinog uzrasta u rozo-bijeloj jakni i dudom u ustima, a pored nje je ‘Nike‘ putna torba zeleno-plave boje.

image

Djevojčica za koju se sumnja da bi mogla biti Danka Ilić viđena je u društvu dvije žene koje su pričale na rumunjskom

MUP Srbije

Nestanak Danke Ilić je prijavljen u utorak 26. ožujka u 13:45.

Djevojčica je, prema riječima majke Ivane Ilić, nestala u trenutku kad je ona otišla do automobila da trogodišnjem sinu da vodu. Od tog dana se Danki gubi svaki trag.

– Na dan nestanka Danka je na sebi imala ljubičastu trenirku, maslinasto-zelenu jaknu i crne patike, a kosa joj je bila vezana u rep.

O svemu je za srpske medije govorio i privatni detektiv Braca Zdravković gdje je govorio o ovoj temi. Najprije se dotaknuo Interpola i njihove potjernice.

– Crvena potjernica je na snazi kada je nešto sto posto sigurno i kada nekoga treba privesti. Kada je žuta potjernica, onda situacija nije sto posto sigurna. Ovo su samo pretpostavke da je djevojčica viđena u Beču. Ja bih volio da je ona stvarno tamo snimljena. Međutim, ono što me brine u cijeloj ovoj priči je da su još prije tjedan dana počele kružiti snimke o Rumunjkama koje kupuju dijete. Meni ovo dijete sliči na to dijete koje je kružilo internetom tada, rekao je Zdravković.

Očevidac koji je napravio snimku je naveo da se dijete nije odazivalo na ime kojim su ga Rumunjke zvale i da se ona opirala, da nije željela da razgovara s njima. Maja Jovanović, tajnica ‘Biroa za borbu protiv trgovine ljudima‘, otkrila je na što ovakav opis ukazuje.

– To liči na malo dijete. Druga stvar koja je jako važna. Djeca u tom uzrastu jako sliče jedna na drugu. Također, djeca u tom uzrastu mogu biti ljuti na roditelje i ignorirati ih. Nije potvrđeno da je na snimci Danka Ilić i u tom slučaju se mora nastaviti potraga, rekla je Jovanović.

Zdravković se dotaknuo snimke djevojčice iz Beča i pita se kako su tako brzo uspjeli prijeći granicu ako je mala Danka stvarno na snimci.

– Ako je to točno, da je ta djevojčica Danka, roditelji su u velikom problemu. Poslije samog nestanka djeteta, nakon 20 minuta, policija iz Bora je bila na mjestu događaja. To je ipak premalo razdoblje da se prijeđe granica. To ukazuje da je dijete dan prije toga već prešlo u Rumunjsku, iz Rumunjske za Beč. Mada, meni ovo ne sliči na tu priču, jer mi se ovo dijete na snimci normalno ponaša, kao i te žene. Također, da je otmica u pitanju zbog nekog novca ili trgovine organima, dijete ne bi bilo ovako izvedeno na javno mesto, zaključio je Zdravković.

(jutarnji.hr)