U Parlamentu Pakistana će se ove sedmice održati dvije sjednice na kojima će se raspravljati o 4.000 Pakistanaca koji se, prema podacima Ministarstva vanjskih poslova te zemlje, nalaze u Bosni i Hercegovini, gdje čekaju priliku za dalji put ka zapadnoj Evropi.

Članovi Stalnog odbora Senata za Pakistance u inostranstvu su, kako pišu tamošnji mediji, iznenađeni činjenicom da ilegalni pakistanski migranti radije biraju ostati “zarobljeni” u BiH, čekajući priliku za odlazak u zemlje članice Evropske unije (EU).

Iz Ministarstva vanjskih poslova su obavijestili članove Stalnog odbora da su većina Pakistanaca koji se nalaze u BiH uništili svoje dokumente, te da se suočavaju sa “velikim poteškoćama u zatvorima”, ali da odbijaju bilo kakvu pomoć pakistanskih institucija. Procjenjuju da se u BiH nalazi oko 4.000 pakistanskih državljana, koji se, kako navode, nalaze u migrantskom kampu Vučjak, udaljenom oko 400 kilometara od Ambasade Pakistana u BiH, što, podsjetit ćemo, nije tačna informacija, s obzirom da su migranti, uključujući i one koji dolaze iz Pakistana, premješteni iz Vučjaka u okolinu Sarajeva.

Članovi Odbora su, kako se navodi, iznenađeni informacijom da bh. vlasti nemaju dovoljno resursa za brigu o migrantima, te da ne postoje tačne informacije o broju pakistanskih državljana u našoj zemlji.

– Oni su Pakistanci i dužnost je vlade da vodi brigu o njima, te da ih vrati kući – kazao je predsjednik Odbora Hilalur Rehman.

Odbor bi također trebao posvetiti pažnju problemu trgovine ljudima, koja je u porastu i koja, smatraju u Odboru, sramoti tu zemlju. Tamošnje vlasti smatraju da postoji osnov za vjerovanje da i turističke agencije učestvuju u trgovini ljudima.

Procjenjuje se da oko 50.000 Pakistanaca, koji se trenutno nalaze u Turskoj, čekaju povratak u zemlju, a između 50.000 i 60.000 državljana te zemlje čekaju na povratak iz Saudijske Arabije.

(faktor.ba)