Piše: Biscani.net

U povodu Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa (#DRR), u organizaciji UNDP-a Bosna i Hercegovina, održana je panel konferencija u Bihaću pod nazivom “Borba protiv nejednakosti za budućnost otpornu na katastrofe kroz digitalnu transformaciju i prirodom inspirisanim rješenjima.” Ova značajna konferencija okupila je stručnjake za smanjenje rizika od katastrofa (DRR) i predstavnike bh. institucija na različitim nivoima vlasti.

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa – “Borba protiv nejednakosti za budućnost otpornu na katastrofe” – ističe međusobni odnos između katastrofa i nejednakosti. Naglasak je stavljen na razumijevanje kako nejednakost i katastrofe zajedno utječu na društvo.

Nejednak pristup osnovnim uslugama, poput financijskih i osiguravajućih usluga, stvara veću ranjivost na katastrofe, dok katastrofe, s druge strane, pogoršavaju postojeće nejednakosti i guraju najugroženije slojeve dublje u siromaštvo.

Panel konferencija služila je kao platforma za razmjenu iskustava i ideja o digitalnoj transformaciji i rješenjima inspiriranim prirodom kako bi se izgradio otporniji sustav na katastrofe. Ovaj događaj potiče daljnje napore u jačanju pripremljenosti na katastrofe i smanjenju nejednakosti u društvu.

UNDP Bosna i Hercegovina, u suradnji s relevantnim organizacijama i institucijama, nastavit će raditi na razvoju strategija i rješenja koja će osigurati bolju budućnost za sve građane BiH i smanjiti rizik od katastrofa.

(Biscani.net)