Predstavnici Radio-televizija Unsko-sanskog kantona (RTVUSK) potpisali su ugovor sa međunarodnom organizacijom IOM o medijskoj kampanji koja će pratiti implementaciju Projekta socijalne kohezije u Unsko-sanskom kantonu.

Prema navodima ove televizije do kraja marta će biti snimljene i emitovane “specijalizirane emisije o aktivnostima za migrante i lokalno stanovništvo kroz ovaj projekt”.

O kakvim emisijama se radi, te šta su potpisali predstavnici televizije čiji je osnivač Skupština USK, a koju plaćaju građani USK još uvijek nije poznato. Potpisani ugovor nije dostupan na web stranici RTVUSK-a, a izjave projektne koordiantorice IOM-a Kristine Šešlije i vršioca dužnosti direktora RTVUSK Senudina Jašarevića su u najmanju ruku neozbiljne prema građanima USK koji već preko godinu dana osjećaju posljedice migrantske krize. Preko 300 krivičnih djela od provala, krađa, fizičkih i verbalnih napada do silovanja.

Prema riječima koordinatorice Šešlija i direktora RTVUSK Jašarevića radi se o projektu kojeg financira IOM uz podršku Vlade Velike Britanije. Osim imena medijske kampanje – “Put i stanica nade u USK”, koordinatorica Šešlija nije bila u mogućnosti da iznese detalje ove medijske kampanje potpisane s Kantonalnom televizijom.

Podsjećamo čitatelje, međunarodna organizacija IOM u većini slučajeva ignoriše zahtjeve Operativne grupe za migrantsku krizu na području USK. Odmah nakon formiranja, Operativna grupa je tražila od IOM-a da uvede kućni red, te zabrani napuštanje prihvatnog centra “BIRA” u večernjim satima, odnosno da se zabrani kretanje migranta u večernjim satima. Dokaz da IOM ignoriše Operativnu grupu u pojedinim segmentima je i sastanak održan prošle sedmice u Bihaću. Naime, Operativna grupa je ponovo tražila od IOM-a da, zbog očuvanje zdravstveno-epidemiološke i sigurnosne situacije, uvede kućni red, te osobama smještenim u prihvatnim centrima odredi vrijeme kretanja po gradu Bihaću u periodu od 08:00-10:00 i 16:00-18:00. Da li će IOM to napokon učiniti – uvesti kućni red, ili će i dalje da ignoriše, ostaje nam da vidimo u narednim danima.

Za kraj, podsjećamo čitatelje na riječi iz kultne pjesme Zabranjenog pušenja ‘Dobri jarani’: “Para vrti tamo gdje burgija ne može. Parama mogu kupiti sve, političare, novine, sudije…”