Danas je u Gradskoj vijećnici upriličeno potpisivanje ugovora o dodjeli stipendija , koje je Grad Bihać obezbijedio studentima za akademsku 2022/2023. godinu. Za ovu namjenu ove je godine u Budžetu izdvojeno 100.000 KM. Stipendiju je dobilo pedeset redovniih studenata iz Bihaća.

Grad Bihać je 31. marta ove godine, prema Odluci koju je usvojilo Gradsko vijeće, raspisao Konkurs za dodjelu stipendija, a u periodu od 15 dana, koliko je trajao poziv,…prijavilo se 115 redovnih studenata iz Bihaća.

Nakon provedene konkursne procedure, Komisija za dodjelu stipendija Grada Bihaća odabrala je 50 studenata koji su ostvarili pravo na stipendiju za akademsku 2022/2023. godinu .

„Ukupan fond za stipendiranje je povećan u odnosu na prethodnu godinu. Prema odluci, iz budžetskih sredstava Grada Bihaća za 2023. godinu, odobreno je 100.000 KM, tako da je 50 studenata dobilo mjesečnu stipendiju u iznosu od 200 KM, a za deset mjeseci, koliko traje akademska godina….svakom redovnom studentu će biti isplaćeno po 2.000 KM. Stipendije će biti isplaćene jednokratno“, kazala je Alisa Mahmutagić, pomoćnik gradonačelnika za opću upravu i društvene djelatnosti .

Pet stipendija dodijeljeno je za deficitarna zvanja prve godine studija, 20 stipendija za deficitarna zanimanja druge i viših godina studija, 10 stipendija za ostala zvanja prve godine studija, te 15 stipendija za ostala zvanja druge i viših godina studija.

Senija Rizvić je danas potpisala Ugovor o stipendiranju njenog sina koji je student prve godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

„Svaka pomoć je dobrodošla. Zadovoljni smo i hvala Gradskoj upravi. Stipendija će nam dobro doći. Na sve troškove, dobar je ovo iznos. Moj sin je već opravdao dodijeljeno… Dobar je student. Završava prvu godinu i dao je sve ispite u ruku“, kazala je gospođa Rizvić.

Samra Dragušić je studentica Pravnog fakulteta Univerziteta u Bihaću i prvi je put dobila stipendiju.

„Stipendija će mi olakšati plaćanja mojih studentskih troškova i obaveza. S obzirom da sam student četvrte godine, stipendija će mi olakšati studiranje, a vjerovatno će biti i motivacija za nastavak obrazovanja“, izjavila je Samra.

Amna Džanić je studentica Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

„Četvrta sam godina Medicine i prvi put sam dobila stipendiju Grada Bihaća. Zahvalna sam, jer će stipendija biti od velike pomoći i meni i mojim roditeljima. Ovo je motiv više za nastavak studija i mog stručnog usavršavanja“, riječi su studentice Džanić.

Merisa Nesimović, student je treće godine Pravnog fakulteta Univerziteta u Bihaću.

„Ovo je drugi put da sam dobila stipendiju. Bila sam i prošle godine stipendista Grada Bihaća. Smatram da je ovo posebno značajno za nas studente, jer je jedan vid nagrade za sve ono što smo tokom godine uradili i dokaz da se taj naš trud i rad isplatio“, naglasila je Merisa.

Potpisivanju ugovora sa studentima, prisustvovao je i gradonačelnik Bihaća, Elvedin Sedić koji je u svom kratkom obraćanju naglasio da je svjestan da iznos stipendije nije velik, ali da vjeruje da će svakom studentu i njihovim roditeljima dobro doći.