Sad znamo šta je jedan od razloga zbog čega Unsko-sanski kanton ima najveću stopu (58%) nezaposlenosti na cijelom Balkanu što nas svrtava i na samo dno svjetske ljestvice.

Naime, umjesto da fer i pravedno pomažu oko 50 hiljada nezaposlenih naših građana da dođu do nekakvog radnog mjesta i egzistencije, osumnjičeni iz Zavoda za zapošljavanje USK uglavnom su činili sve suprotno.

Isplaćivali su sami sebi pozajmice od par hiljada maraka iz kase biroa za zapošljavanje, učestvovali su u namještanju nezakonitih zapošljavanja, sklapali su fiktivne Ugovore kad se treba ostvariti neka pomoć za nezaposlenost i slično, a sam kantonalni inspektor rada na četiri očita slučaja nezakonitog iskorištavanja radnika okrenuo je glavu i nije htio da postupa po Zakonu.

Ima radnika koji jedva žive u ropskim uvjetima a on ih je ostavljao na cjedilu.

Negdje se morala podvući crta i reći “Dosta je!”

Ne smijemo puno hvaliti našeg tužioca Adnana Tulića, ali molimo Boga da imamo još ovakvih, … imamo ih u policiji koja je akciju izvela, ali i u drugim službama gdje rade mladi i čestiti ljudi.

Na žalost, u situaciji kada se dođe pred zid korupcije, koja je u našem društvo toliko jaka i razgranata, mnogi samo šute i gledaju svoja posla, a nadati se da će početi da prijavljuju istražiteljima, da će svjedočiti te pomoći Tužilaštvu i policiji da konačno pođemo praviti državu kako treba.

“Prijavi korupciju” plakat koji stoji na vratima zavoda za Zapošljavanje USK do jučer je bio smiješan za pogledati svima onima koji su zbog produženja osiguranja morali se redovno javljati evidentičarima na birou. Međutim od danas, ova stisnuta pesnica koja razbija korupciju govori mnogo više.