Pripadnici Petoga korpusa Armije RBIH, okupljeni u Udruženju „Zaboravljeni branioci“ upriličili su danas u Bihaću mirnu šetnju gradskim ulicama i protestno okupljanje ispred zgrade Kantonalnog ministarstva za pitanja boraca i ratnih-vojnih invalida. Ovom prilikom su još jednom ukazali na svoj težak socijalni status i insistirali na rješavanju egzistencijalnih problema. Temeljni zahtjev upućen Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i RVI-a je uspostava Jedinstvenog registra boraca i jednog, krovnog udruženja branilaca u Federaciji Bosne i Hercegovine.

S ratnom zastavom Petoga korpusa i transparentima u rukama mirnom šetnjom do zgrade Kantonalnog ministarstva za pitanja boraca i ratnih vojnih invalida bivši pripadnicima Armije RBIH iskazali su svoje nezadovoljstvo nerješavanjem gorućih problema boračke populacije. Na njih su još jednom podsjetili kantonalnog ministra za pitanja boraca Dževada Malkoča koji im se obratio s punom podrškom i razumijevanjem za njihov težak položaj. Kako kaže Muharem Pašalić, predsjednik Općinskog i član Kantonalnog i Federalnog Savjeta Boračke rezolucije, zahtjevi boračke populacije nisu riješeni već dvadeset i dvije godine.

„Borci u Federaciji BIH nemaju borački dodatak, dok borci u Republici Srpskoj taj dodatak imaju. Oni su to uspjeli riješiti a mi to nismo uspjeli riješiti. Dvadeset dvije godine je ipak bilo dovoljno vremena da se zaista to pitanje riješi. Da bi se to pitanje riješilo, prvo moramo utvrditi Jedinstven registar boraca, da se ne barata sa cifrom od 500.000 boraca već sa cifrom od 230 do 250.000 maksimalno, ali oni koji su za rješavanje. Nije taj broj nego se radi o broju između šezdeset i sedamdeset hiljada boraca“, kaže Muharem Pašalić, predsjednik Općinskog savjeta Boračke rezolucije Bosanska Krupa.

I Safet Delalić, jedan od bivših pripadnika Petoga korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine kaže kako samo traže svoja prava.

„Ne želimo rušiti i paliti. Želimo da dođemo na lijep način do svojih prava, da nam daju naše, što zaslužujemo. Ove vlasti su nas zaboravile totalno. Mi ne znamo zašto da školujemo djecu. Nemamo šta jesti, a mnogi borci odlaze sa ovoga na drugi svijet. Pozivam sve borce da nam se priključe u što većem broju, da istrajemo“, kaže Safet.

Pored jedinstvenog registra boraca, bivši pripadnici jedinica Petoga korpusa zahtijevaju jedno boračko udruženje, a da se ukine 1600 udruženja, ili da postoji samo jedna boračka organizacija od posebnog interesa za Federaciju BiH, te borački dodatak, ali samo za one bivše borce kojima je on najpotrebniji, ističe Pašalić.

A resorni ministar Dževad Malkoč izvijestio je bivše branioce kako ih Federalno ministrastvo za pitanja branilaca poziva 4. maja na javnu raspravu o Nacrtu zakona o boračkim udruženjima od posebnog interesa za BIH.

„Jedan od zaključaka i ove Boračke rezolucije bio je da se osnuje jedno boračko udruženje. Mi danas na prostoru Federacije imamo preko 1600 boračkih udruženja, a na području USK-a 133 boračka udruženja. Boračke populacije su jednostavno podijeljene. Nažalost, to je regulisano Zakonom o fondacijama i udruženjima kojim tri čovjeka mogu osnovati bilo koje udruženje pa između ostalog, i boračko, kaže ministar Malkoč.

Ministar se nada kako će i Nacrt zakona o boračkim udruženjima u proceduri konačno regulirati da imamo jedno krovno boračko udruženje za opći interes boračke populacije. Iako je bila najavljena blokada graničnih prijelaza, bivši borci 5. korpusa Armije BIH su od toga odustali.

Pokušaj samospaljivanja ratnog vojnog invalida

Teška materijalna situacija Huseina Senagića navela je na pokušaj suicida. Husein je ratni vojni invalid, jedan u nizu boraca koji se na ovakav čin odlučio zbog teškog materijalnog stanja iz kojeg ne vidi izlaz.

U našoj zemlji je, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije zbog ovih razloga 1,4 miliona oboljelih od psihotraume, odnosno, imaju stresni poremećaj. A na području USK u poratnom periodu 251 osoba je zbog teškog materijalnog stanja digla ruku na sebe.

Husein Senagić, 60-postotni je ratni vojni invalid iz Bihaća. Teška materijalna situacija u kojoj se nalazi navela je ovog bivšeg borca na pokušaj suicida samospaljivanjem. U upravi policije kažu kako su raspolagali određenim saznanjima da Senagić planira izvršiti suicid.

Kod Senagića je pronađena flaša sa dvije litre benzina, a zbog psihičkog stanja u kom se nalazio prevezen je u Kantonalnu bolnicu, gdje i zadržan.