Institut za razvoj i evropske integracije (IREI) danas je u Sarajevu organizovao panel diskusiju: “Politike za građane: Inkluzivni proces kreiranja lokalnih rješenja”. Na panel diskusiji je predstavljen IREI-jev projekt Ozon. Randall Puljek-Shank, projektni menadžer, o samom projektu kaže: “Projekat se realizira u šest jedinica lokalne samouprave, a ključne aktivnosti su priprema analitičkog izvještaja iz oblasti komunikacije i participacije, budžeta, borbe protiv korupcije, rodne ravnopravnosti, zaštite okoliša i održivog razvoja, socijalnih politika i inkluzije marginalnih grupa. Na osnovu izvršene procjene i urađene analize priprema se Nova programska politika koju usvajaju načelnici/gradonačelnici. Finalna komponenta je uspostava i jačanje komunikacijskih platformi kako bi građani lakše priopćili svoje probleme nadležnima, te na njih dobili blagovremene odgovore.”

Šest općina i gradova koje Puljek-Shank spominje su: Bihać, Centar Sarajevo, Gradiška, Ilidža, Modriča i Novo Sarajevo. Na diskusiji su učestvovali načelnici i čelni ljudi općina i gradova pomenutih lokalnih uprava: Kemal Hrnjić (Bihać) Srđan Mandić (Centar Sarajevo), Dragana Ilić (Gradiška), Nermin Muzur, Aleksandar Petrović (Modriča) i Hasan Tanović (Novo Sarajevo). Načelnik Općine Centar Srđan Mandić istakao je kvalitetu saradnje s konsultantima angažiranim na projektu Ozon. Posebno je naglasio međusobno uvažavanje, razumijevanje i konsultovanje, što je rezultiralo izradom dokumenta pod nazivom “Procjena i analiza stanja u Općini Centar Sarajevo”, koji čine analiza i presjek stanja šest tematskih cjelina sa 68 mjera koje će Općina Centar provoditi.

Zamjenica gradonačelnika Gradiške Dragana Ilić rekla je da zahvaljujući projektu Ozon Grad Gradiška ima namjeru da dodatno unaprijedi politike u tri oblasti: participacija i komunikacija sa građanima, rodna ravnopravnost i zaštita životne sredine, čime želi da postane otvorenija i odgovornija jedinica lokalne samouprave, u funkciji svih njenih građana. Svoja iskustva rada na projektu podijelili su i konsultanti, odnosno konsultantice: Alena Kulenović Delić, stručnjakinja za komunikaciju i participaciju, Mevledin Bečirević, čije je polje ekspertize budžet, Lejla Brčić, ekspertica za borbu protiv korupcije, te Minja Damjanović, stručnjakinja za rodnu ravnopravnost.

Glavni fokus njihovog rada bio je poboljšanje javnih politika u cilju podizanja nivoa životnog standarda, unapređenja prava građana, ali i povećanja odgovornosti vlada prema primarnim interesima građana. Projekta ne bi bilo bez finansijske podrške vlada Švicarske i Švedske čiji su se predstavnici Eva Smedberg (direktorica za razvojnu suradnju pri Ambasadi Švedske) i Siroco Messerli (direktor za saradnju pri Ambasadi Švicarske) također obratili na današnjoj panel diskusiji.