Piše: Biscani.net

U skladu s migrantskom krizom koja se ponovno intenzivira u Bosni i Hercegovini, sve veći broj taksista u Bihaću zapaža se kako prevozi migrante koji dolaze u potrazi za boljim životom u Evropskoj uniji. Ovaj fenomen privlači pažnju, jer migranti dobro plaćaju za takvu uslugu.

Migranti, često s pasošima Republike Turske, dolaze u BiH legalnim putem. Obično stižu avionom na Sarajevski aerodrom, odakle prelaze u grad, a zatim traže prijevoz do gradova u Krajini, među kojima su najpopularniji Bihać i Velika Kladuša.

Policijski službenici različitih agencija u zemlji već su prepoznali ovu masovnu pojavu. Istraga je pokazala da migranti koji su već uspjeli stići do Krajine ostavljaju informacije i kontakte onima koji tek dolaze, olakšavajući im putovanje.

Kada se odluče na ovu dugotrajnu i neizvjesnu “igru/game”, kako sami nazivaju bijeg prema Evropi, migranti dolaze s većom količinom gotovine. Važno je napomenuti da obično ne nose sav novac sa sobom, već ga često šalju iz zemlje porijekla.

Prema izvještaju portala Avaz, jedna pošta nedaleko od Bihaća bila je često odredište na kojem su ilegalni migranti, uz pomoć određenih nevladinih organizacija, bez problema podizali novac koji im je slao njihovih porodica iz zemlje porijekla.

Nadalje, primjećuje se porast broja taksista u Bihaću koji prevoze migrante koji su se prijavili u kamp “Lipa”. Ova aktivnost sada se događa ne samo noću, kako je to ranije bilo uobičajeno, već i usred bijela dana. Bišćani svakodnevno svjedoče ove promjene u gradu.

(Biscani.net)