Sarajevska općina Novi Grad organizovala je obilježavanje Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine kojem je prisustvovao veliki broj predstavnika društveno-političkog života Bosne i Hercegvoine. Među njima je bio i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, predstavnik Kabineta člana Predsjedništva Denisa Bećirovića, ministri i drugi gosti.

Jedan od gostiju bio je i general Armije RBiH i komadant Petog korpusa Atif Dudaković, koji se zahvalio svim saborcima i prisutnima na dolasku, kao i Općini Novi Grad Sarajevo na veličanstvenoj organizaciji obilježavanja 31. godišnjice od osnivanja Armije RBiH.

– Ne može čovjek a da ne pokaže da nije emotivan posmatrajući neka lica koja znam od 1992. do 1995. godine. Poredeći ratove, države i narode u svijetu, nema primjera kao što je primjer naše Bosne i Hercegovine i otpora kojeg je ona pružala. Po prvi put u svojoj historiji Sarajlije su odbranile Sarajevo, a Bosanci su odbranili Bosnu i Hercegovinu, jer nije Bosna šapatom pala što su neki očekivali. Kada govorimo o Armiji RBiH o njenom duhu, njene pouke i poruke ne možemo da zaboravimo i da ne odemo na izvore prošlosti što bosanske vojske, što nas Bosanaca koji imaju nešto sveto, taj duh, taj inat koji je kod nas progovorio tih 90-ih.

Zato smo mi danas ovdje sa našim simbolima, institucijama i našim ljudima. Kada se u svijetu u međunarodnim krugovima spomene Bosna i Hercegovina, odmah se pomisli na Sarajevo, na Srebrenicu, na masove grobnice, na neviđena zlostavljanja, na genocid i urbicid, a sve to je izdržao naš narod. Neka ne misle oni koji žele i dalje da dijele i otimaju Bosnu, da mi nemamo sjećanja i pamćenja, itekako mi znamo i za Zvornik i Foču i Bijeljinu i Prijedor i Žepu i druga mjesta u Bosni i Hercegovini koja su stradala, mi znamo kakav je neviđeni otpor Armija RBiH pružila. Očekujemo da u Bosnu i Hercegovinu ljudi dolaze, a ne odlaze, da bude zakonska institucionalna država. Ova naša burna politička zbilja nam govori da mi znamo šta naši neprijatelji žele nama, ali mi očekujemo da budemo jedinstveni, kao što je bila jedinstvena naša Armija, složna i spremna na odbranu države Bosne i Hercegovine. Mi se nalazimo u orbiti gdje nema povratka, samo naprijed, sa nadom u sreću i zavjetom u bolje. Hvala vam, živjela Bosna i Hercegovina – istakao je general Atif Dudaković.

(Patria)