U nastojanju da se formalizira već dobra suradnja između gradske uprave grada Bihaća i vjerskih zajednica na području grada, danas su predstavnici Islamske, Katoličke i Pravoslavne zajednice u Bihaću potpisali Memorandum o razumijevanju s Gradonačelnikom Elvedinom Sedićem.

Kako je naglasio gradonačelnik Elvedin Sedić, memorandum ne mijenja odnos Grada prema vjerskim zajednicama jer je on uvijek bio na zadovoljavajućem nivou, ali se ovim memorandumom želi formalizirati ta suradnja i podići na još veći nivo te tako naglasiti otvorenost Grada za podršku i pomoć u očuvanju vjerske, kulturne i historijske baštine.

Ovaj Memorandum predstavlja dogovor između Grada Bihaća i triju vjerskih zajednica o zajedničkom radu na dodjeli, raspodjeli i monitoringu financijskih sredstava koja su planirana u Budžetu Grada Bihaća za potrebe vjerskih zajednica kroz grantove za vjerske praznike, podršku vjerskim zajednicama te ulaganje u vjerske objekte.

Predstavnici sve tri vjerske zajednice su izrazili zadovoljstvo ovim sporazumom te su istaknuli važnost zajedničkog rada u cilju unaprjeđenja vjerskih aktivnosti i usluga za građane Bihaća.
“Ovaj memorandum predstavlja dodatnu ozbiljnost i sigurnost u funkcioniranju vjerskih zajednica, ali i transparentnost u dodjeli sredstava i pravdanju istih,” istakao je Samir Bećirspahić, predsjednik IO Medžlisa Islamske zajednice Bihać.

“Rijetko koji grad u BiH je na ovakav način pristupio vjerskim zajednicama. Drago mi je što se ovo događa u moje vrijeme i što će poslije mene ostati trag da su se ovakve stvari događale,” istakao je ispred eparhije bihaćko-petrovačke i rmanjske paroh bihaćki Slaviša Milinović.

“Grad kao institucija uvijek je imala razumijevanja za sve ono što čini vjerski život katolika grada Bihaća, i ovo je na neki način kruna naše suradnje koju imamo u posljednjih nekoliko godina,” istakao je ovom prilikom župnik fra Ivan Tučić Rimokatoličkog Župnog ureda sv. Ante Padovanskog Bihać.

Ovaj događaj predstavlja još jedan korak ka izgradnji tolerantnijeg i inkluzivnijeg društva u Bihaću, gdje se cijene i poštuju različite vjerske tradicije i zajednice.