– Za bihaćke privrednike je po pozivu raspisanom prije četiri mjeseca dodijeljeno pola miliona maraka, a novac na njihovim računima, kažu u resornom ministarstvu, biće do kraja septembra. Pored Bišćana, ugovore za poticaje danas su potpisali i privrednici iz Ključa…

Posljednjeg dana potpisivanja ugovora o poticajima privrednicima Unsko-sanskog kantona, obavljeni su danas u Bihaću. Ugovore sa Ministarstvom privrede Kantona, potpisalo je 28 predstavnika bihaćkih firmi, a od njih je četvero onih koji su dobili najviši iznos, odnosno, 50 hiljada maraka.

Cjelokupan iznos za bihaćke privrednike koji će krajem mjeseca biti na računima firmi je pola miliona maraka. Inače, svi oni koji su ovih dana potpisivali ugovore sa Ministarstvom privrede USK-a, upravo transparentnosti radi, morat će podnositi izvještaje.

Prema riječima Samre Mehić, ministrice privrede USK-a, nakon dodijeljenih sredstava u periodu od šest mjeseci, odnosno nakon naznačenih sredstava na njihovim računima u periodu od šest mjeseci će morati da izvrše pravdanje tih sredstava i dostave prema Ministarstvu svoj izvještaj.

Kako je ministrica između ostalog kazala, najveći broj aplikanata je tražio poticaj kako bi povećao neku proizvodnju, odnosno da bi kupio neku mašinu kako bi došlo i do većeg broja zapošljavanja i povećanja proizvodnje, gdje se Ministarstvo u suštini kroz ovaj poziv baziralo, da najveću podršku osigura proizvodnji u ovom programu.

(rtvusk.ba)