Rukovodstvo Granične policije BiH, ombudsmani i predstavnici Misije OEBS-a konstatovali su da je krajnji momenat da se Granična policija adekvatnije materijalno-tehničko opremi i ojača operativne kapacitete prijemom većeg broja policijskih službenika s ciljem povećanja efikasnosti, posebno zbog sve većeg priliva migranata.
Ombudsmani za ljudska prava u BiH i predstavnici Misije OEBS-a u BiH iskazali su spremnost za dodatnu edukaciju policijskih službenika, pri čemu bi stavili na raspolaganje svoje kapacitete za realizaciju specijalističkih obuka jer je za rješavanje složenog stanja na granici BiH, uz kapacitete Granične policije, neophodno staviti na raspolaganje i kapacitete svih policijskih agencija, saopšteno je iz Granične policije BiH.

Na sastanku u Sarajevu razgovarano je o problemu u vezi sa ilegalnim migracijama sa aspekta eventualnog kršenja ljudskih prava, kao i o prostorijama za zadržavanje u organizacionim jedinicama Granične policije.

Konstatovano je da je u prvih pet mjeseci ove godine znatno povećan broj ilegalnih prelazaka državljana zemalja visokog migracijskog rizika u odnosu na prethodnu godinu, što dodatno usložnjava stanje na granici, a da Granična policije raspolaže istim kapacitetima, naglašeno je u saopštenju.

Predstavnici Granične policije istakli su i bezbjednosni problem zbog otežane mogućnosti utvrđivanja identiteta migranata prilikom ilegalnih prelazaka granice.

Sastanku su prisustvovali direktor Granične policije BiH Zoran Galić, zamjenik direktora Fahrudin Halač, pomoćnik direktora za organizaciju i operacije Dragan Kulić, ombudsmani za ljudska prava u BiH Јasminka Džumhur, Ljubinko Mitrović i Nives Јukić, te predstavnici Misije OEBS-a u BiH Lejla Mamut, Inela Hadžimešić i Sanja Ficdžerald.

Srna