Poziv za predškolce i buduće prvačiće: Dođite na Otvoreni predškolski dvočas!

biscani.net

Kraj školske godine je period kada se u osnovnim školama širom BiH vrši upis djece u prvi razred. Međutim, mnogo budućih prvačića iz Unsko-sanskog kantona nije imalo priliku prisustvovati obaveznom predškolskom programu u godini pred polazak u školu.

Ovaj program je obavezan po zakonu, ali se, nažalost, još uvijek ne sprovodi na cijeloj teritoriji BiH, pa tako ni u Unsko-sanskom kantonu.

U sklopu kampanje „Svako dijete – bez izuzetka“, organizacija Save the Children, u partnerstvu sa Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK, poziva na stvaranje mogućnosti da sva djeca imaju osnov za dobar i jednak početak kroz pristup obaveznom predškolskom obrazovanju.

U tom cilju, u Bihaću će se 13. juna od 11.00 do 13.00 održati događaj za djecu „Otvoreni predškolski dvočas“. Događaj je otvoren za svu djecu starijeg predškolskog uzrasta (5-6) godina i djecu koja u novoj školskoj godini kreću u prvi razred, a posebno je namijenjen djeci koja nisu bila u prilici pohađati vrtić.  Na glavnom gradskom trgu, pored fontane, u posebno uređenoj učionici na otvorenom, mališani će imati priliku prisustvovati radionicama koje će voditi predškolski pedagozi.

Isti dan, u srijedu 13. juna s početkom u 12.00 sati, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK i Save the Children u suradnji organizirat će Okrugli stol na temu osiguravanja sredstava za provedbu obaveznog  predškolskog programa u godini pred polazak u školu. Ovom okruglom stolu prisustvovat će predstavnici relevantnih ministarstava, općina i gradova, predškolskih i osnovnoškolskih ustanova s područja cijelog USK. Cilj je da od naredne godine sva djeca ovog kantona budu uključena u obavezan predškolski program.

Predškolski odgoj i obrazovanje predstavljaju temelj za uspjeh i razvoj svake osobe, jer od rođenja do šeste godine života dolazi do razvoja preko 85% mozga. To je period kada se oblikuju temelji ličnosti, od čega direktno zavisi i budući uspjeh u školi, mentalni i emotivni razvoj, želja za znanjem i učenjem, odnos prema drugima, kreativnost, pa čak i zdravstveno stanje.

Nažalost, po učešću djece u predškolskim programima, naša zemlja nalazi se na zadnjem mjestu među evropskim zemljama.

Organizacija Save the Children u BiH kroz svoj program već dugi niz godina podržava obrazovne vlasti u BiH u provedbi obaveznog predškolskog programa, smatrajući da svako dijete u Bosni i Hercegovini, bez obzira na mjesto stanovanja, socijalno stanje porodice, etničku pripadnost, spol ili zdravstveno stanje, ima pravo na obavezan predškolski program u godini pred polazak u školu.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...