Tri smrtno stradale osobe i sedam povrijeđenih, od čega su četiri medicinska tehničara koja su ukazivala pomoć stradalima, bilans je jučerašnje nezapamćene eksplozije u hidroelektrani “Una – Kostela” u Bihaću.

Kako su nam potvrdili u MUP-u USK, smrtno su stradali S. E. (1972.), M. S. (1962.) i M. A. (1961.), uposlenici Elektroprivrede BiH, svi iz Bihaća. Oni su obavljali redovne zadatke u okviru godišnjeg remonta postrojenja, kada je došlo do curenja plina i havarije u prostorijama hidroelektrane.

Uviđajne radnje jučer su obavljali pripadnici Sektora kriminalističke policije MUP-a USK i Tužilaštva USK, a završene su sinoć u 19:30 sati. Za danas je zakazana obdukcija tijela stradalih na Odjelu patologije Kantonalne bolnice u Bihaću, nakon koje će se ustanoviti tačan uzrok smrti i usmjeriti daljnja istraga.

Pored troje smrtno stradalih, kako su nam potvrdili u MUP-u, povrijeđeno je još sedam osoba i svi su zadržani u bihaćkoj bolnici. Radi se o uposlenicima Elektroprivrede BiH i zaštitar koji se nalazio na licu mjesta.

Osim njih, povrede su zadobila i četiri medicinska tehničara iz Službe hitne pomoći koji su, uslijed spašavanja, unesrećenih, udisali štetne plinove. Srećom, kod svih se radi o lakšim tjelesnim povredama, odnosno problemima u dišnim putevima, izuzev jednog teže povrijeđenog radnika Elektroprivrede čije je stanje stabilno.

“Povrijeđeni su B. A. (1982.), K. R. (1968.) P. S. (1966.), D. Dž. (1997.), B. A. (1996.), D. M. (1997.) F. D. (1980.), svi iz Bihaća”, kazao nam je Adnan Beganović, viši inspektor u Upravi policije MUP-a USK.

Slučaj je preuzelo Tužilaštvo USK, u kojem su nam rekli da će više informacija imati u toku dana.

Podsjećamo, Policijska stanica u Bihaću jučer je iza 13 sati zaprimila telefonski poziv zaštitara, koji je bio na obezbijeđenju hidroelektrane u Kostelima. On je saopćio da je došlo do havarije unutar same hidroelektrane, te da ima povrijeđenih osoba. Izlaskom na lice mjesta, konstatovano je da su zbog djelovanja plinskih para, smrtno stradale tri osobe, dok je četvrta prevezena u Kantonalnu bolnicu ‘Dr. Irfan Ljubijankić’ u teškom stanju.

Premijer Rošić obišao povrijeđene u nesreći u Hidroelektrani ”Una Kostela”

Premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rošić posjetio je danas Kantonalnu bolnicu ”Dr. Irfan Ljubijankić” gdje je obišao povrijeđene u jučerašnjoj nesreći u Hidroelektrani ”Una Kostela”.

”Želim se prije svega zahvaliti medicinarima na velikoj požrtvovanosti koju su pokazali tokom akcije spašavanja. Četvorici njih je ukazana medicinska pomoć i oni su sad izvan životne opasnosti, isto kao i četvrti radnik. Bio sam jutros i u samoj Hidroelektrani gdje još uvijek traju istražne radnje oko uzroka ove tragedije. Sigurnost radnika mora biti na prvom mjestu svakoj javnoj kompaniji i očekujem da će istraga otkriti eventualne propuste”, izjavio je premijer.

Ovom prilikom Rošić je izrazio saučešće porodicama poginulih radnika. ”Danas u poslijepodnevnim satima planiram obići porodice stradalih da im lično izrazim moje saučešće. Porodice trojice Bišćana Seada Mujića, Elvisa Salihodžića i Admira Mulića mogu računati na podršku Vlade Unsko-sanskog kantona i moju ličnu”, rekao je, te najavio da će dan dženaze poginulim radnicima biti proglašen danom žalosti na Unsko-sanskom kantonu.