Statistike pokazuju da smo druga najsiromašnija država u Evropi.

Partije u vlasti ne biraju načine kako da do 2. oktobra zadobiju povjerenje birača, pred čijim očima traje beskrupulozan pokušaj otvorene kupovine glasova novcem iz budžeta koji pripada svima.

O dramatičnim razmjerama zloupotrebe javnih resursa i budžetskih sredstava govore i podaci “Transparency Internationala” u BiH, koji je za dva mjeseca zabilježio više od 1.300 primjera korištenja javnih resursa za promociju stranaka i kandidata, te izdvajanje više od 250 miliona KM kroz različite oblike jednokratne pomoći građanima. Rade to vlasti na svim nivoima, a najviše entitetske vlade, s Novalićem i Viškovićem na čelu.

Novi podaci
Podaci TIBiH trebaju biti dopunjeni i s dodatnih oko 27 miliona KM, koliko je Vlada FBiH odlučila izdvojiti za podjelu predizbornih “stoja” nezaposlenim osobama. Premijer Fadil Novalić ne gubi ni trena, pa se u svojim medijskim istupima već hvali “obimnim programom” kojim su obuhvaćeni penzioneri, boračke populacije, civilni invalidi, nezaposleni.

– Pomoć nezaposlenima je klasična predizborna sadaka, još gora od one penzionerima, koja barem nije isplaćena bukvalno pred izbore, već, eto, malo ranije. Mislim da je Izborni zakon trebao zabraniti i najave mjera ove vrste, a kamoli realizaciju. Eventualno nešto da Parlament donese jednoglasno, pa da ne ide pojedinačno nikome u prilog, a ovo da kantonalna vlast kupuje glasove najavom subvencija za grijanje, a federalna vlast kupuje nezaposlene je mizerno – kaže ekonomski analitičar Igor Gavran.

Podsjeća da inflacija ne traje od jučer, da smo davno znali kad počinje sezona grijanja, ali da vlasti ne nude rješenja. Još nemaju ni procjenu nove cijene plina, koja će biti saopćena u oktobru, kako bi planirale subvencije za porodice koje te troškove ne mogu podnijeti.

Trajno povećanje
– Jednokratne pomoći penzionerima treba zamijeniti trajno povećanje penzija, osim onih astronomskih. To je jedina normalna mjera. Jedina trajna mjera pomoći nezaposlenima je omogućiti im zaposlenje. Tome ih neće približiti 100 KM, nego ulaganje u podršku privredi – ističe Gavran.

Činjenica da se u ovakvoj krizi premijer hvali sa 100 KM “pomoći” samo pokazuje u kakvom smo stanju, kaže ekonomski stručnjak i bivši bh. diplomata Draško Aćimović.

– To pokazuje da ste u potpunosti uništili jedno društvo. Ako je jednoj porodici potrebna pomoć od 100 KM, onda je to društvo potpuno osiromašeno. Statistike i pokazuju da smo druga najsiromašnija država u Evropi – kaže Aćimović.

Zbog toga, umjesto sadaka mjera, Aćimović podržava inicijativu SBB-a da se iz enormnog viška prihoda milijarda izdvoji za ublažavanje posljedica inflacije.

– Milijarda na kojoj insistiraju SBB i Fahrudin Radončić ili Fadilovih 100 KM, pitanje je za građane. Na sistemskim mjerama insistiraju i MMF i Svjetska banka i to će podržati svako ko želi dobro sebi i svojoj djeci – ističe Aćimović.

Na ivici gladi

– Potrebno nam je subvencioniranje oko milion penzionera koji jedva preživljavaju, gradskih saobraćajnih preduzeća, transportnih firmi, proizvođača, poljoprivrednika. Hitno otkupiti kompletnu domaću proizvodnju, jer vidimo da ona propada. Novac je potrebno usmjeriti u pomoć, ne 70.000 socijalno ugroženih, koliko je na spisku Vlade FBiH, već 800.000 ljudi u BiH koji, prema statistici Svjetske banke, žive na ivici gladi – kaže Aćimović.

(avaz.ba)