Već nekoliko godina za redom jedan od najljepših načina dočeka mjeseca ramazana jesu tzv. “ramazanski vozić”. Veliki broj djece naprave defile kroz naše gradove, podijele im se ramazanski paketići i za njih se pripremi prigodan program. Odjel za brak i porodicu i Mreža mladih uz podršku medžlisa realizuju ove aktivnosti, a na stotine djece predškolskog i ranog školskog uzrasta učestvuju u ovom performansu.

Po porvi put u Medžlisu IZ Bosanska Krupa se realizuje ova aktivnost, a prema riječima glavnog imama Muhamed-ef. Begića, ova aktivnost je doživjela nezapamćeno interesovanje i u cjelosti prevazišla očekivanja organizatora, te je preko 500 mališana učestvovalo u ovom performansu gdje im se priključio i gradonačelnik Armin Halitović.

Preko 650 bužimskih mališana je učestvovalo u ramazanskom voziću, a koordinatorica Odjela za brak i porodicu Medžlisa IZ Bužim Alma Šahinvić ističe da je paketiće za svu djecu obezbijedio samo jedan čovjek i pored ponude za podršku koju je dobila od općine i Medžlisa IZ Bužim, ipak nije bilo potrebe za dodatnim učešćem. Djeca iz horske sekcije džemata Lubarda su izveli nekoliko ilahija, a polaznici Škole hifza su učili sure.

U Velikoj Kladuši je isto tako bila veličanstvena atmosfera gdje je kladuško nebo pred sami akšam-namaz bilo ispunjeno lampionima, a nekoliko stotina djece zajedno sa svojim roditeljima je prisustvovalo programu u povodu dočeka mjeseca ramazana. Prisutnima su se obratili glavni imam Ismet-ef. Mustedanagić i koordinatorica Odjela za brak i porodicu Amina Makić. Tako je bilo i u Bosanskom Petrovcu, gdje je stotinu djece sa balonima u rukama defiliralo gradom i učeći ilahiju “Ramazan” zajedno sa svojim roditeljima uživali u prelijepom proljetnom danu i predramazanskom ambijentu.

Nekoliko stotina mališana u Bihaću je defiliralo glavnim šetalištem, a potom i centralnom ulocim prema Gradskoj džamiji gdje su im se obratili koordinator Mreže mladih Haris-ef. Dedić i hafiz Abdurahman-ef. Osmanović. Svojim prisustvom, značaj ovom programu je dao i gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić. Gradonačelnik Sedić je istakao da je ramazanski vozić neizostavan detalj predramazanske atmosfere u Bihaću i da je njegovo prisustvo i kao gradonačelnika i kao roditelja potvrda da je organizator uspio u svojoj namjeri u organizaciji ovog defilea.

I u Medžlisu IZ Kozarac je organiziran defile sa najmlađima koji su najavili dolazak mjesec ramazana. Od Mutničke džamije u Kozarcu do šehidskog mezarja u Kamičanima je išla jedna velika kolona naših najmlađih, a na platou ispred šehidskog mezarja, djeci su podijeljeni paketići, a učenjem Kur’ana i ilahijama članovi Mreže mladih su izveli prigodan program. Djeci se obratio i glavni imam Medžlisa IZ Kozarac hafiz Amir-ef. Mahić. Posebno oduševljenje dječijim vozićem u Sanskom Mostu je bilo vidljivo kod lokalnog stanovništva, koji su se zaustavljali da pogledaju lijepo obučenu djecu sa najljepšim osmjesima i dobrim raspoloženjem, kao što su izlazili na svoje terase i otvarali prozore kako bi pozdravili vjersnike najdražeg gosta. Djeca su nosila brojne parole i transparentne koji su sami pravili, a jedna od parola je glasila “Probudite nas na sehur”.

Uz čestitke organizatorima i zahvalnost roditeljima, čista dječija srca i njihova radost su ustvari najljepši ramazanski poklon za sve koji su ovih dana vrijedno radili da bi se miris ramazana osjetio na našim ulicama i u našim gradovima, a ovaj predramazanski dan se svakako može nazvati i danom dječije najveće radosti.

DCIM100MEDIADJI_0053.JPG