Ove godine grad Bihać će obilježiti 764. godinu postojanja. Manifestacija obilježavanja će trajati devet dana, a počet će u srijedu, 21. februara.

„Govorimo o ukupno 21 događaju, od toga osam kulturnih. Govorimo o dva koncerta, tri predstave, dvije izložbe, u organizaciji Gradske galerije i Kulturnog centra, i jednom filmu. Samim tim možemo reći da imamo zastupljene sve grane umjetnosti što nas posebno veseli. Kad je u pitanju teatarska umjetnost, ona iz godine u godinu raste, a ove godine imamo čak tri predstave. Naravno jedna je namijenjena našim najmlađima“, najavila je Erna Begatović, direktorica Kulturnog centra Bihać.

Pored kulturnih i zabavnih događaja u programu obilježavanja uvršteni su i sportska dešavanja.

„Imamo devet aktivnosti, indirektno ili direktno preko Sportskog saveza. Pored Gradskog sportskog saveza u organizaciji aktivnosti učestvuje atletski klub Bihać, judo klub Una, stonoteniski klub Bihać 1954, planinarska društva Plješevica i KES Limit, šahovski klub Bihać, backgammon klub Ajna Una i nogometne škole sa područja grada. Naše aktivnosti kreću u petak, 23. februara, sa tradicionalnim trkama u centru grada“, kazao je Saša Smiljanić, predsjednik Gradskog sportskog saveza.

I ove godine u organizaciji manifestacije obilježavanja Dana grada učestvuje Radio Bihać.

„Jutarnji program Radio Bihaća je u cijelosti prilagođen najavama događaja, gdje su nam gosti organizatori. Također, organiziramo Svečanu sjednicu Gradskog vijeća 26. februara, kao i Svečanu akademiju povodom 1. marta, Dana nezavisnosti BiH. za sve koji ne budu u prilici doći u Kulturni centar i salu Muzeja AVNOJ-a moći će prijenos gledati na Facebook stranici i Youtube kanalu Radio Bihaća“, izjavio je Anel Kajtezović, direktor Radio Bihaća.

„Ove godine konceptualno je program obilježavanja promijenjen u smislu da se u isto vrijeme obilježava i Dan grada i Dan nezavisnosti. U narednom periodu ćemo gledati da programski zaokružimo i jedan i drugi datum, oba bitna“, kazao je Armin Amidžić, savjetnik gradonačelnika.

Na sam Dan grada u ponedjeljak, 26. februara, organizirano je polaganje cvijeća na spomen obilježjima, Svečana sjednica Gradskog vijeća Bihać, gdje će biti uručene nagrade i priznanja, zatim revijalna malonogometna utakmica , kao i degustacija rođendanske torte, koja će se ove godine održati na platou crkve sv. Ante Padovanskog u 11 sati.

Tekst: Radio Bihać