Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler danas je boravio u posjeti Unsko-sanskom kantonu, gdje je sa premijerom Mustafom Ružnićem i predsjedavajućim Skupštine Jasminom Musićem razgovarao o realizaciji projekata koji su u nadležnosti kantona kao sastavni dio obaveza koje naša država ima nakon dobijanja kandidatskog statusa. U posjeti Unsko-sanskom kantonu šefu Delegacije EU pridružio se i ambasador Republike Slovenije u BiH Damijan Sedar.

Tema razgovora na sastanku sa predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti USK odnosile su se na viziju razvoja ovog dijela BiH, infrastrukturne i energetske projekte te informisanje o evropskim fondovima koji su na raspolaganju BiH.

Kada su u pitanju obaveze kantona u okviru ključnih prioriteta BiH na putu ka otvaranju pregovora o pristupanju EU, premijer Ružnić i predsjedavajući Musić istakli su da u perspektivi djelovanja aktualne vlasti dominiraju ove aktivnosti na koje će institucije USK odgovoriti u cjelosti i dati maksimalan doprinos u ovom procesu.

Neizbježna tema bila je i problematika migracija. Šef Delegacije EU, u izjavi za medije nakon sastanka, kazao je da je postignut dobar nivo razumijevanja te da će se partnerski i dalje pratiti tok migracija kako bi se kvalitetno upravljalo ovim procesom u BiH, u čemu je USK imao značajnu ulogu u proteklim godinama.

Premijer USK naglasio je da će ovaj kanton i dalje insistirati na ravnomjernom prihvatu migranata u tranzitu kroz BiH i odgovornom upravljanje sveukupnim procesom readmisije jer se readmisija ne može završavati prihvatom migranata na područje USK nego mora uključiti dalju readmisiju u zemlje regiona iz kojih migranti ulaze u BiH na putu ka zemljama EU.

– Sigurnost građana mora biti prioritet, istaknuo je premijer Ružnić.

U nastavku posjete USK ambasadori Satler i Sedar sudjelovali su na političkom dijalogu tokom kojeg se govorilo o procesu pristupanja EU, obavezama BiH i šansama koje otvara ovaj proces.