Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantona i Edvin Alijanović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi USK razgovarali su danas, u Bihaću sa predstavnicima Bošnjačke zajednice kulture Preporod.

Bošnjačka zajednica kulture Preporod je ove godine obilježila 120. godišnjicu osnivanja ove temeljne organizacije kulture Bošnjaka. BZK “Preporod” bavi se svim oblastima kulture, uključujući i savremene kulturne prakse, kulturno naslijeđe i naučnoistraživačkirad a kroz svoje podružnice širom Bosne i Hercegovine i u drugim zemljama učestvuju u kulturnom životu tih sredina. Tako će, i na području Unsko-sanskog kantona, Preporod intenzivirati svojrad a u projektima afirmacije kulture značajna im je podrška kantonalne vlasti.

Podrška za projekte iz oblasti kulture odraz je strateškog opredjeljenja Vlade USK da doprinosi razvoju kulture i umjetnosti, zaštiti i promociji kulturnog naslijeđa, potvrdili su premijer Ružnić i ministar Alijanović nakon što ih je Sanjin Kodro, predsjednik BZK Preporod informisao o projektima kojima će ova organizacija posebno posvetiti pažnju na području ovog dijela BiH.