Povodom saopćenja za javnost episkopa bihaćko-petrovačkog i prozivki zbog nedolaska na svečanost osvećenja Hrama Svete Trojice u Bihaću, oglasio se danas premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rošić. On je naveo da ga iskreno čudi reakcija episkopa bihaćko-petrovačkog na njegovo odsutstvo sa ove manifestacije.

„Mislim da je neozbiljno očekivati od mene da učestvujem u događaju u kojem učestvuje Milorad Dodik, pogotovo nakon njegovog prošlogodišnjeg nacionalističkog divljanja u Memorialnom parku Garavice. Štaviše, mislim da je dolazak Dodika u Bihać bio potpuno nepotreban. Milorad Dodik nema nikakav legitimitet da predstavlja Srbe sa ovih prostora. Svojim ponašanjem on im samo nanosi štetu. Ja bih ga najradije proglasio persona non grata na našem Kantonu, ali to neću uraditi samo zato što Dodik samo čeka da mu ograničimo kretanje po Federaciji pa da ima izgovor za razgradnju države. Dakle, ja mu neću izaći u susret. Ali neću ni licemjerno statirati na manifestacijama u kojima učestvuje“, izjavio je Rošić.

Prema njegovom mišljenju gradonačelnik Šuhret Fazlić je pogriješio kad se pridružio Dodiku u Bihaću.

„Ne smijemo zaboraviti da je upravo Dodik onaj koji je na naš Kanton usmjeravao migrante i onaj koji nije dopustio da Federalna uprava policije učestvuje u zaštiti naših granica na području entiteta RS. Ja se najiskrenije zalažem za izgradnju Bosne i Hercegovine po mjeri svih naroda, ali neki ljudi nam jednostavno ne mogu biti partneri u tom procesu“, kaže premijer Unsko-sanskog kantona.