Po nalogu i pod nadzorom KT USK, pripadnici FUP-a u petak su izvršili pretres prostorija Doma zdravlja Bihać, a potom i uhapsili tri osobe. Radi se o direktorici Doma zdravlja Bihać Aneli Kasimović Softić, te o zaposlenicima Adnanu i Nermani Lipovači.

Kako su saopćili iz KT USK, Kasumović Softić se tereti da je u toku 2018. i početkom 2019. godine omogućila nezakonito zapošljavanje više od 30 osoba u bihaćkom Domu zdravlja te, uz pomoć dvoje posrednika, zahtijevala i primala novčani dar u vrijednosti od 6.000 do 8.000 KM. Također, KT USK je dokumentovalo još 12 slučajeva u kojima su osobe, posredstvom drugoosumnjičenih, dale novac direktorici Kasumović Softić u vrijednosti od 6.000 do 8.000 KM za zapošljavanje u Domu zdravlja, međutim do realizacije tih zapošljavanja nije došlo. Tačnije, to se trebalo desiti u narednom periodu, no te radnje spriječene su upravo akcijom KT USK i FUP-a

 

Općinski sud u Bihaću odredio je danas jednomjesečni pritvor Aneli Kasumović Softić, direktorici Doma zdravlja Bihać. Dvoje zaposlenika bihaćkog Doma zdravlja Adnan i Nermana Lipovača bili su pomagači direktorici u navedenim koruptivnim radnjama. Oni su, kako kako je saopćeno iz KT USK, u cjelosti priznali izvršenje krivičnih djela, te im je Općinski sud odredio mjere zabrane obavljanja službene dužnosti i sastajanja sa svjedocima.

Ostaje nam još da vidimo da li će KT USK djelovati temeljno u ovom slučaju, tačnije po pitanju pojedinaca koji su dali mito za zaposlenje u Dom zdravlja Bihać ili će se sve slomiti na tri osobe, te zažmiriti na potencijalno više od 30 pojedinačnih krivičnih djela osoba koje su zaposlene u Domu zdravlja Bihać. Kakvu će poruku poslati KT USK ukoliko se ne procesuiraju osobe koje su dale mito za radno mjesto? Da li je to ohrabrujuća poruka za davatelje mita, a obeshrabrujuća za direktore i ostale osobe na rukovodećim pozicijama?

Kazne koje propisuje Krivični zakon FBiH za osobe koje su dale mito:

“Ko službenoj osobi ili odgovornoj u Federaciji BiH, uključujući i stranu službenu osobu, učini ili obeća dar ili kakvu drugu korist, da u okviru svog ovlašćenja učini što ne bi smjela učiniti ili da ne učini što bi morala učiniti ili ko posreduje pri ovakvom podmićivanju službene ili odgovorne osobe – kaznit će se kaznom zatvora od 6 mjeseci do pet godina.”

Zakon propisuje i novčanu ili kaznu zatvora do tri godine onome ‘ko službenoj ili odgovornoj osobi u FBiH uključujući i stranu službenu osobu, učini ili obeća dar ili kakvu drugu korist da u okviru svog ovlašćenja učini što bi morala učiniti ili da ne učini što ne bi smjela učiniti ili ko posreduje pri ovakvom podmićivanju službenu ili odgovorne osobe”.

Ko primi nagradu ili kakvu drugu korist da korištenjem svog službenog ili uticajnog položaja u Federaciji BiH posreduje da se učini ili ne učini koja službena radnja kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.

Alen Mešić / portal USN