Zabrinjavajuća je situacija u prihvatnim centrima „Bira“ i „Miral“, gdje se nalazi oko 3.000 migranata.

– Riječ je uglavnom o mladićima između 15 i 30 godina. Među mnogima od njih evidentiran je HIV, imamo oboljele od AIDS-a, tuberkuloze, hepatitisa B i C, ima i narkomana. Situacija je alarmantna i zabrinjavajuća – kazala je za Avaz Nermina Ćemalović, ministarka zdravstva u Unsko-sanskom kantonu.

Ona dodaje da zdravstvena zaštita u cijelom kantonu, a ne samo među migrantima, postaje sve veći problem, koji se nastoji držati pod kontrolom.

Ali, smatra Ćemalović, u prihvatnim centrima to nije moguće, a ljekari koji rade s migrantima ističu da je problem veliki.

– U jednoj hali, u kojoj boravi blizu 2000 migranata, epidemiološka situacija ne može se kontrolirati – ističe ministarka Ćemalović.

Ne krije bojazan da bi situacija, ako se nastavi priliv migranta u Unsko-sanski kanton, mogla izmaći kontroli.
– Dodatni je problem i nedostatan bolnički kapacitet. Uz pojavu zaraze, Infektivni odjel nije u mogućnosti da primi veći broj oboljelih, kao ni Odjel pulmologije – naglašava Ćemalović.

Odbjegli bolesnik

I volonteri koji svakodnevno rade s migrantima svjesni su opasnosti od zaraza – od šuge, preko hepatitisa, čak do HIV-a.

– Ljekari dolaze svakodnevno u prihvatne centre. Tamo su već evidentirani oboljeli od tuberkuloze, zaraženi šugom, jedan migrant pozitivan je na HIV. On je pobjegao iz centra, traga se za njim – kaže Abdulah Budimlić, predsjednik Crvenog križa Bihać.

Milion i 360 hiljada obroka

Kroz Bihać je od aprila prošle godine do danas, prema podacima Komunikacijskog tima grada, prošlo oko 10.240 migranata.

Na njih je od početka krize utrošeno blizu dva miliona maraka, a Crveni krst spremio je više od milion i 360 hiljada obroka.

Srpska info