Alija Feriz, predsjednik Udruženja logoraša Velika Kladuša, izjavio je za “Avaz” da su hrvatske vlasti na Petrovoj Gori uspjele locirati masovnu GR0BNICU za koju se pretpostavlja da krije pos**tne ostatke žrtava PARAV0JSKE ZL0ČINCA Fikreta Abdića iz 1995. godine. Feriz ima saznanja da su hrvatske vlasti, nakon više godina traganja, locirale GR0BNICU sa pos**tnim ostacima 21 žrtve “abdićevaca”.

Dovedeni iz logora

– Nadamo se da će se ova informacija uskoro potvrditi i da će žrtve konačno naći smiraj. Očekujemo da, uz pomoć nove tehnologije i opreme koju imaju hrvatske institucije, bude locirano mjesto ili više njih koje krije i ostale žrtve ZL0ČINA iz 1995. godine – kaže Feriz, nekadašnji zatočenik Abdićevih L0G0RA.

Godinama se priča kako su na Petrovoj Gori mu*ki ub*jeni 45 pripadnika Petog korpusa Armije RBiH i žena sa dvoje djece. Prethodno su ih “abdićevci”, potpomognuti srpskim AGRES0RSKIM snagama iz Abdićevog L0G0RA Ponikve, doveli na to područje, koje su okupirale snage tzv. SAO Krajine.

Komisija za zatvorene i nestale osobe Hrvatske, na čelu s Ivanom Grujićem, počela je 2015. godine potragu za pos**tnim ostacima žrtava iz BiH na Petrovoj Gori. Udruženje L0G0RAŠA Velike Kladuše apeliralo je još tada na bh. vlasti da se uključe, ali donedavno niko nije reagirao.

Tek su se imenovanjem Ermina Zulića (SBB) na mjesto ministra za boračka pitanja u Vladi Unsko-sanskog kantona stvari po ovom pitanju konačno pokrenule sa mr*ve tačke.

Pomoći porodicama

– Ovo pitanje za mene je trenutno prioritetno. Uradit ćemo sve da pomognemo porodicama koje tragaju za najmilijima. Uskoro ćemo u Zagrebu održati sastanak s hrvatskim ministrom branilaca Tomom Medvedom, na kojem bismo trebali saznati sve o rezultatima njihovih dosadašnjih aktivnosti na području Petrove Gore – kaže Zulić.

Hrvatski ministar branilaca Tomo Medved kazao je za “Avaz” kako u ovom trenutku ne može iznositi detalje o potencijalnim GR0BNICAMA.

– Kontinuirano provodimo ispitivanja i probna ISK0PAVANJA, ali o detaljima ne mogu govoriti telefonski. Ministar veterana rata USK najavio je da će uskoro doći na sastanak pa ćemo razgovarati o svim tim detaljima – kazao je Medved.

Je li ključni svjedok 0TR0VAN?

Lokaciju masovne GR0BNICE sa žrtvama iz BiH na Petrovoj Gori prije nekoliko godina otkrio je bivši “autonomaš”, koji je svjedočio eg*ekuc***ma te tvrdio da je on morao UK0PAVATI žrtve. Tvrdio je da je i sam preživio st**eljanje, ali da se uspio spasiti i nakon ZL0ČINA ostao da živi u jednom hrvatskom selu.

Saznajemo da je taj svjedok nedavno um*o, a nadležne institucije u BiH propustile su da od njega uzmu iskaz. Neki čak sumnjaju da je možda i 0TR0VAN kako ne bi svjedočio.