Broj državljana visokog migracijskog rizika koji su spriječeni ili su ušli u BiH iz Srbije i Crne Gore početkom 2019. godine mnogo je veći nego u istom periodu prošle godine, rečeno je za Klix.ba u Graničnoj policiji BiH.

Iz Granične policije su nam kazali da je, kao što su i najavljivali, u posljednjih sedam dana s poboljšanjem vremenskih uslova znatno povećan pritisak migranata na granicu BiH u odnosu na prethodna dva mjeseca.

“Stanje na granici je složeno i bez ozbiljnije podrške u broju službenika i specijalističkoj opremi. Situacija će se usložnjavati povećanim pritiskom migranata. Istovremeno, svakodnevno na područje Grčke dolaze migranti i mi očekujemo povećan pritisak i u narednom periodu”, rekla je glasnogovornica GP BiH Sanela Dujković.

Kako saznajemo, Graničnoj policiji BiH nedostaje 446 policijskih službenika, što znači da su znatno umanjeni ljudski resursi koji se mogu angažirati na poslovima nadzora državne granice.

“Uz maksimalno korištenje tehničkih sredstava, stalnim prisustvom na najkritičnijim tačkama nastojimo uz pomoć policijskih službenika iz drugih agencija onemogućiti nezakonit prelazak migranata. S obzirom na činjenicu da od oktobra 2017. godine provodimo pojačane mjere u skladu s Planom vanrednog angažiranja policijskih službenika i opreme u zonama odgovornosti jedinica ove policijske agencije koje su izložene pojačanom migracijskom pritisku, koji podrazumijeva maksimalno angažiranje raspoloživog ljudstva i materijalno-tehničkih sredstava, jasno je da su naši resursi znatno oslabljeni. Policijski službenici GPBiH raspolažu osnovnom policijskom opremom”, dodala je Dujković.

Granična policija BiH posjeduje različite vrste specijalističke opreme za obavljanje poslova graničnih provjera i nadzora granice, a obnavljanje opreme se obavlja u skladu s mogućnostima. Novija i savremenija specijalistička oprema svakako bi doprinijela učinkovitijem nadzoru granice, međutim uz novonastalu složenu situaciju u vezi s migrantima ta pomoć je bila minimalna.

U aprilu 2019. godine GP BiH će zaposliti 100 policijskih službenika u činu policajca koji završavaju osnovnu obuku u Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadra u Mostaru, što će djelimično umanjiti problem kadrovskog manjka.