Izvor: BHRT/Armin Pašić (A.P.)

Trgovački sud u Beču, donio je presudu o izgrađenom objektu u migrantskom kampu Lipa nadomak Bihaća. Ispostavilo se da je objekat koji je trebao biti svojevrsna pritvorska jedinica i koji je nazvan “Gvantanamom” zapravo ilegalan i da iza svega stoji Austrija, koja ga je finansirala.

Migranti prethodnih dana sve više pristižu u kamp Lipa koji je utočište za njih više od hiljadu. Mnogi se pitaju šta se nalazi na drugoj strani kampa, zašto je jedan dio prazan i zagrađen.

“Otkako sam ovdje, to nije otvoreno. Koja je svrha toga, kako izgleda, ne znam”, priča migrant iz Sijera Leonea.

Izvana se ne može dobiti pogled u unutrašnjost tzv. detencijskog centra. Ono što je vidljivo jeste visoke žice na kontejnerima koje upravo i štite od radoznalih pogleda. Ovaj centar ujedno je i nazvan “austrijski Guantanamo”.

I to zbog toga što je i zamišljen da bude pritvorska jedinica. Iza nelegalne gradnje stoji Austrija, tačnije ICMPD blizak vladajućoj Pučkoj stranci. To je pokazala i 18 stranica duga presuda suda u Beču. Petar Rosandić i njegova organizacija SOS Balkan Route optuženi su da su širili neistine.

“Kad čovjek pomisli na EU Komisiju i slično, misli na velike standarde, a ustvari se samo neko razmahao novcima ne pitajući ni za građevinsku dozvolu. Nisu se dogovorili ni sa premijerom ni sa bilo kim drugim oko toga”, navodi Petar Rosandić, predsjednik organizacije SOS Balkan Route.

“Kada sam vidio ogradu, koliko je to sve ograđeno, isti taj centar sam prozvao zatvorom. Drago mi je što su napravili gore drugu kapiju da se tamo ne može prilaziti”, kaže ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić.

Konstantovano je i da je državna granica Bosne i Hercegovine i Hrvatske, u odnosu prema migrantima, zona bez vladavine prava.

“Imali smo iskaz jednog dječaka koji je rekao da su mu stavili pištolj na sljepoočnicu i smijali se. Bilo im je to smiješno. Svi ti iskazi uključuju zajedničko – da su maltletirani i psihički i fizički, da su natjerani da preko rijeke prelaze…”, kaže Roberta Nikšić, službenica za zagovaranje prava izbjeglica JRS.

Iako se posljednjih sedmica bilježi pojačan migrantski pritisak, za sada je situacija u bihaćkom kraju pod kontrolom, uvjeravaju nadležni, navodeći kako kapaciteti nisu ni blizu popunjeni.

Izvor: BHRT/Armin Pašić (A.P.)