Pobjeda kandidata opozicione, lijevo orijentirane Republikanske narodne partije Ekrema Imamoglua na ponovljenim lokalnim izborima za gradonačelnika Istanbula u nedjelju, 23. juna je bila jedna od najznačajnijih vijesti u svjetskim medijima.

Ubjedljiv trijumf Imamoglua nad kandidatom vladajuće, konzervativne Partije pravde i razvoja Binalijem Yildirimom je iznenađenje s obzirom na to da je politička stranka Recepa Tayyipa Erdogana bila vladajuća u najvećem turskom gradu godinama.

Zašto je bio ovakav ishod izbora, da li pobjeda opozicije stvarno znači mogućnost pobjede u cijeloj zemlji i da li će ovi izbori imati posljedice po Bosnu i Hercegovinu – pitanja su na koje je za portal Radiosarajevo.ba odgovorio profesor univerziteta Sarajevo Sarajevo School od Science and Technology Jasmin Hasić.

Uzrok poraza Yildirima uočava u načinu Erdoganove vladavine.

“Govorimo o osnovnim naznakama autoritativnih režima koje je on već uspostavio. Počevši od kontrole medija, lustracije u različitim oblastima i tako dalje. Ali, ako sve to zanemarimo i odbojnost prema populizmu, razlog je naravno i ekonomija. Na vanjskopolitičkom planu se radi o odnosima sa Sjedinjenim Američkim Državama, zakuhavanju s Rusijom, nekakva ustaljena praksa odnosa s Evropskom unijom. Ljudi u zapadnim provijncijama Turske su to već prepoznali. Govorimo o velikim gradovima – Ankari, Izmiru. Oni dugo slušaju ovakvu politiku i nisu zadovoljni”, rekao je.

Mišljenja je da građani pomenutih dijelova Turske, kako je kazao, nisu zadovoljni onim kako je Erdogan zamislio Tursku.

Osvrnuo se na teoriju da pobjeda u najmnogoljudnijem gradu jeste pobjeda u cijeloj Turskoj.

“Možemo povući korelaciju. Erdogan je bio gradonačelnik Istanbula. Ako se dobro pokažete u lokalnoj politici postoji pravilo je koje ja iščitavam iz njihovih medija i analiza politologa: Ako pobijediš u Istanbulu, pobijedit ćeš u ostatku države. Ako je Erdogan toga svjestan, svjestan kako je došao na vlast, onda i on osjeća prijetnju jer je opozicija zauzela velike gradove”, ukazao je Hasić u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba.

Na pitanje da li će ovi izbori na bilo koji način uticati na odnos Turske prema Bosni i Hercegovini, odgovorio je:

“Moguće je povući neke paralele. Bit će interesantno kako će odigrati u narednom periodu – kako će transformirati lokalnu politiku. Definitivno da sada opozicija može izvršiti pritisak na vanjsku politiku u smislu normalizacije odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama. Prilika za uticaj na lokalnom nivou će značiti prilika za vršenje pritiska na državnom nivou.”

Istakao je da nije moguće očekivati da će se to desiti vrlo brzo, pa i po pitanju odnosa prema Balkanu.

Mišljenja je da je opozicija sada u mogućnosti da, kako je naveo, preko medija oblikuje nove perspektive na lokalnom nivou dodavši:

“To će neminovno imati odjeka i na vanjsku politiku.”

Ubijeđen je da sada slijede velike transformacije u turskoj unutrašnjoj politici.

Izlaznost na izborima je bila 84 posto.

Novoizabrani gradonačelnik je dobio blizu 55 posto glasova, a Yildirim nešto više od 45 posto.

Yildirim je čestitao svojem protukandidatu na pobjedi, kao i predsjednik Turske i Partije pravde i razvoja Erdogan.

Izborna komisija je poništila rezultate izbora za gradonačelnika Istanbula održane krajem marta ove godine.

Stranka na čijem je čelu Erdogan se tada žalila na nepravilnosti na izborima, te su njihove žalbe uvažene.

Većinu u gradskom vijeću će imati Partija pravde i razvoja.

Zbog toga, analitičari očekuju da će imati znatan uticaj prilikom donošenja odluka.

(radiosarajevo.ba)