Piše: Biscani.net

Profesori Pravnog fakulteta Univerziteta u Bihaću predstavljali su svoju instituciju na Naučnom skupu povodom 80. godišnjice od Prvog zasjedanja ZAVNOBIH-a i Drugog zasjedanja AVNOJ-a. Skup, pod nazivom “Državnost Bosne i Hercegovine u XX i XXI stoljeću: istorijski izazovi i dostignuća u razvoju državnosti Bosne i Hercegovine,” organizirala je Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Prvog dana skupa, profesor dr. sc. Albin Muslić, član akademske zajednice Pravnog fakulteta, prezentirao je svoj rad pod nazivom “Državna imovina u Bosni i Hercegovini – de lege ferenda osvrt.” Njegova analiza pružila je uvid u aktuelne izazove vezane uz pravni status državne imovine u zemlji.

Drugi dan skupa bio je obilježen prezentacijom profesorice dr. sc. Jasmine Bešlagić, također članice Pravnog fakulteta. Njezin rad nosio je naslov “Etnicizacija i politizacija sastava, izbora sudija i načina donošenja odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kao mehanizmi podrivanja ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine.” Kroz svoje istraživanje, profesorica Bešlagić istakla je ključne izazove s kojima se suočava Ustavni sud u očuvanju ustavno-pravnog integriteta zemlje.

Naučni skup okupio je oko trideset stručnjaka iz inozemstva i države, članova različitih pravnih i političkih disciplina. Tematski fokusirani na pitanja od suštinskog značaja za državnost i državno-pravni kontinuitet Bosne i Hercegovine, učesnici su razmjenjivali ideje i analize kako bi doprinijeli boljem razumijevanju izazova s kojima se zemlja suočava u XX i XXI stoljeću.

Ovaj angažman profesora Pravnog fakulteta Univerziteta u Bihaću na skupu svjedoči o visokom akademskom standardu te institucije te njezinom kontinuiranom doprinosu pravnoj i političkoj misli u Bosni i Hercegovini.

(Biscani.net)