Prosvjetari Unsko-sanskog kantona koji ulaze u treću sedmicu generalnog štrajka, obratili su se djeci i njihovim roditelja tražeći njihovu podršku jer su kako kažu, poniženi već godinama.

Navode kako ima ovo nije prvi štrajk i da su uvijek na ivici društva te da se dugo vremena o njima gradi iskrivljena slika.

“Govore da smo neradnici, budžetski korisnici, da imamo godišnji odmor tri mjeseca – sistemski se kroz ovakvu sliku uništavalo dostojanstvo prosvjetnog radnika, da bi vladajuće ideologije mogle nesmetano obrazovanje staviti na marginu društva, a samim tim i budžetska sredstva srezati na najniži nivo za obrazovanje. Nije postojala vlast na USK koja je ispoštovala ono što se potpiše sa sindikatom obrazovanja”, kaže se u saopćenju.

Navode kako se u medijima i u Skupštini USK ovih dana iznose velike uvrede na njihov račun, a to je da je štrajk prosvjetnih radnika politizovan i u rukama opozicije.

“Mi se borimo za egzistenciju, nije bilo pozicije ni opozicije koja nas nije slagala! Roditelji, na istoj smo strani, onih obespravljenih, najbolje to znate jer poznajete uslove u školama u kojima vaša djeca provode vrijeme s nama. Niko ne ide u štrajk iz obijesti, to je nužno zlo kao zadnji vid demokratske borbe u ovom društvu. Svjedoci ste da nam se evo i to osporava, zabranjuje, prijeti nam se, čak se i neki roditelji ideološki obojeni stavljaju u službu da u ime vladajućih ciljano ometaju demokratski vid borbe spočitavajući nam tobože prava djeteta. Kako možete vi koji ćete sutra vaše najveće blago, djecu, povjeriti nama biti sada protiv nas”, upitali su.

Ističu kako je s njihovom djecom provode između 400 i 800 sati godišnje te da je to puno vremena da daju djecu nekome kome ne vjeruju. Pozvali su roditelje da budu sada uz njih, kao što su oni uz njihovo dijete uvijek tu.

Kazali su kako su ove dvije sedmice proveli na svojim radnim mjestima i izvršavali obaveze iz Kolektivnog ugovora koje radnik treba izvršavati tokom štrajka, a da se uporedo brane od hajke koju na njih dižu, kako kažu, ideološke marionete.

“Nevjerovatna je ustrajnost izvršne vlasti USK kako bi na sve načine ugušili naše demokratsko pravo na štrajk, a koji je naše zadnje sredstvo nakon neuspjelih pregovora, protesta i obećanja koje nam je dala izvršna vlast- da će poštovati Kolektivni ugovor koji je na snazi od januara 2018. godine, ugovor kojim su određena prava i obaveze radnika i poslodavaca. Sud nam brani štrajk, sud koji je neupitan i na kojem počiva država i društvo, sud koji nam nalaže prekid štrajka nakon devet mjeseci pripreme za štrajk”, navodi se.

Naglašavaju kako su ispoštovali dugotrajne i mukotrpne zakonske procedure da bi stupili u generalni štrajk.

“Premijeru, koji si i otac, članovi Vlade USK, prekinite s progonom Sindikata i prosvjetnih radnika. Na silu želite ugušiti demokratski vid borbe umjesto da sjednete s nama i rješavamo probleme koje su sve vlade učinile prema nama. Gušanjem i sklanjanjem pod tepih problem neće nestati – javno vas pozivamo na konstruktivan pregovor. Da banaliziramo, dragi ljudi štrajk traje dvije sedmice, a mi smo za to vrijeme pregovarali pola sata jer ne želite konstruktivnost. Mi treba da pregovaramo 20 sati dnevno zbog ovog gorućeg problema jer hiljade učenika trenutno ne pohađa nastavu, a i da pohađaju problem je i dalje ogroman”, naveli su.

Na kraju su uputili izvinjenje učenicima što su im oduzeli početak školske godine te poručili kako se nadaju da će ovom borbom izgraditi bolje društvo za njih iz kojeg neće ići u druge zemlje.

(klix.ba)