U subotu, 19. augusta, grad Cazin postao je domaćin historijskog događaja – prve prezentacije dalekometnog streljaštva po F-Class pravilima na prostoru USK. Uzbuđenje i znatiželja pratile su ovaj događaj, a streljački entuzijasti su se okupili kako bi svjedočili ovom jedinstvenom događaju.

Prostor Kamenolonoma Džehveruša u Cazinu postala je poprištem ovog izvanrednog događaja. Strijelci su imali priliku demonstrirati svoje vještine ciljanja i gađanja u uvjetima koji zahtijevaju ne samo izvrsno poznavanje oružja i balistike, već i pravilno prilagođavanje vremenskim uvjetima. Vjetar, temperatura i atmosferski uvjeti igrali su ključnu ulogu u uspješnom ciljanju na toj udaljenosti.

“Ovo je trenutak za koji smo se pripremali i s nestrpljenjem ga iščekivali. F-Class streljaštvo je posebna disciplina koja stavlja naglasak na preciznost i udobnost streljača. Ova disciplina posebno privlači one koji uživaju u preciznom ciljanju i izazovima dugih udaljenosti. Također, donosi izazove koje stvarno testiraju granice vještine svakog strijelca, a mi smo ponosni što smo bili u mogućnosti prezentirati i približiti ovu disciplinu našim gostima i upoznati ih o kakvoj sportskoj disciplini se radi. Ovdje želimo prezentirati i neke od dosadašnjih rezultata koje su naši strijelci iz Streljačkog kluba Una ostvarili pojedinačno i ekipno na internacionlanim takmičenjima (Mirza Durić – 1. mjesto 100m MK Vrbovec, HR, 11/109 FTR Osijek, HR, 4/84 F-Open Osijek, HR. Damir Prošić – 2. mjesto 300m Minhen, DE, 1. mjesto 300m Zančani, SLO, 7/109 FTR Osijek, HR, 7/84 F-Open Osijek, HR, 5/60 Vrbovec, HR. SK Una 3. mjesto 600 m Vrbovec, HR.)” rekao je Damir Prošić, jedan od . organizatora događaja.

Uz strijelce i članove lokalnih streljačkih klubova, događaju su prisustvovali i Mustafa Ružnić, premijer USK zajedno sa Božidar Živkom ministrom unutrašnjih poslova USK, Šuhret Hadžalić savjetnik gradonačelnika grada Cazina i Emir Dautović predsjednik sportskog saveza USK.

„Danas smo vidjeli sjajne trenutke preciznosti i koncentracije, te izvanredne rezultate SK Una. Želimo da izrazimo podršku ovoj novoj sportskoj disciplini na našim prostorima, te da se streljačkoj zajednici, u skladu sa našim mogućnostima, svi stavimo na raspolaganje kada je u pitanju daljnji razvoj ovog sporta. Ovo je samo početak, radujemo se budućim događanjima i daljnjem razvoju dalekometnog streljaštva na prostoru našeg kantona.“ kazao je Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantona.
Prezentacija je također pružila priliku educirati prisutne o sigurnom rukovanju vatrenim oružjem i streljačkim pravilima. Organizatori su osigurali da sve sigurnosne mjere budu strogo poštovane, a prisutni su mogli dobiti informacije o tehnikama ciljanja, balistici i ostalim aspektima ove discipline.

Prva prezentacija dalekometnog streljaštva po F-Class pravilima zasigurno je ostavila dubok dojam na sve prisutne i označila je novu eru u svijetu streljaštva na Unsko-sanskom kantonu. S ushićenjem se iščekuju budući događaji koji će dalje popularizirati ovu disciplinu među streljačkom zajednicom i javnošću.